Депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов е бил задържан за търговия с влияние.

Арестът е осъществен в рамките на специализирана операция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” и ДАНС под ръководството на Софийска градска прокуратура.

По случая е образувано досъдебно производство, а причината за задържането е поискан и получен дар в размер на 50 000 лева.

Снимка: Народно събрание

По думите на говорителя на главния прокурор Стелияна Кожухарова, цитирана от „Фокус”, Аврамов получил парите, за да упражни влияние върху длъжностно лице от Областната дирекция „Земеделие” във връзка със земи, за които се отпускат субсидии.

Заради депутатския имунитет, той е задържан за 24 часа с полицейска мярка.

Главният прокурор Борис Велчев е уведомил за случая председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В сряда сутринта ще бъде поискано сваляне на депутатския имунитет на Аврамов. Разследването по случая продължава.

Роденият през 1977 г. Димитър Аврамов е народен представител от Монтана, икономист по професия. Член е на Комисията по земеделие и гори и на Комисията по външна политика и отбрана в парламента.

Присъда за конфликт на интереси

През март миналата година Димитър Аврамов беше осъден за конфликт на интереси. Върховният административен съд потвърди през юли, че той и колегата му от Стоян Гюзелев трябва да платят по 5 000 лева за провинението си. Двамата станаха първите народни представители, осъдени за конфликт на интереси при гласуване на закони.

Присъдата беше за лобистка поправка в Закона за ползването на земеделските земи. Според ВАС депутатите влезли в конфликт на интереси с предложените от тях привилегии за арендатори. Двамата настояваха в закона да залегне разпоредба, която задължава собствениците на ниви да продават терените си първо на арендаторите. Спорните текстове бяха изтеглени преди да бъдат гласувани на второ четене, след като СДС и БСП обвиниха управляващите в лобизъм, а Синята коалиция призова за намесата на премиера Бойко Борисов.

Аврамов и Гюзелев са се занимавали със земеделие преди да влезнат в политиката. Заради депутатския им имунитет не бяха освободени от длъжност. Вносител на промените беше и председателят на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева.

В решението си магистратите отбелязват, че обвързаността на Аврамов с фирми-арендатори на земя е повлияло на безпристрастното изпълнение на депутатските му задължения. Към момента на внасяне на измененията в закона той е собственик на 30% от акциите в „Гала инвест холдинг”, чийто директор е бил, преди да стане депутат. От друга страна холдингът е съсобственик във фирмата „Игал” ООД, също управлявана от Аврамов преди време. „Игал” е обработвала хиляди декари в района на Монтана, което според ВАС създава частен интерес за Аврамов от въпросните поправки в Закона за земите.