Делото срещу граничния полицай Костадин Стоянов, обвинен за прегазването на 11-месечно бебе в село Крушевец през септември, бе отложено за края на март за изготвянето на допълнителни експертизи.

Бившият вече граничар не видял бебешката количка на тротоара, защото бил уморен, алкохолно опиянен и под въздействието на наркотик. Това е заключението на автотехническите експерти, според които колата била изправна, а шофьорът карал с 46 км/ч. в селото. Времето било ясно и имало видимост, но реакциите му били забавени.

Униформеният е пушил марихуана часове преди катастрофата, потвърди и съдебният лекар, анализирал резултатите от пробите.

„Той не не вижда, той не съобразява, страда координацията. В момента, когато ти виждаш нещо и в следващата секунда-2-3 забравяш въобще, че си го видял... Употребата на канабис прави шофьорите непълноценни", посочи д-р Косьо Янков.

В показанията си пред съда самият Стоянов, който от началото на процеса мълчи пред медиите, казва, че съжалява и че ако можел да върне времето назад, нямало да се качи в колата. Той признава, че вечерта е изпил не повече от половин бутилка бяло вино и розе, но не е пушил марихуана, както сочи обвинението.

Той не помни самия сблъсък – разбрал, че е ударил дете, когато чул майката да пищи. Въпреки че самият той получил няколко удара в тила от събралите се хора, правил изкуствено дишане и сърдечен масаж на прегазеното бебе.

Всичко, казано от него, се разминава с показанията на останалите свидетели. Според тях Костадин Стоянов не само не помогнал, но и търсил помощ от свои колеги, които опитали да го отрезвят с вода и кисело мляко.

„Това е пълна дезинформация! Детето е извадено от преминаващ човек, видял че няма никакви признаци на живот. Каква първа помощ да окажеш на човек, без никакви признаци?!", каза бащата на прегазеното дете Красимир Кънев.

Майката Нонка Борисова се възмути от нежеланието на полицая да признае вината си.

Максималното наказание, което бившият граничен полицай може да получи, е 15 години затвор, защото е предизвикал катастрофата като служител на МВР.