Министерски съвет реши днес да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по три дела срещу България. Едно от тях е това за смъртта на Ангел Димитров-Чората, който почина по време на полицейска операция „Респект” в Благоевград преди близо 10 години. Тогава настоящият премиер Бойко Борисов беше главен секретар на МВР. Операцията беше разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков

Една от експертизите по случая твърдеше, че Димитров е починал от тежка черепно-мозъчна травма и разкъсване на аортата. Въз основа на това заключение петимата полицаи, участвали в задържането му, първоначално бяха осъдени за убийство на общо 91 години затвор.

На 1 юли 2014 г. ЕСПЧ осъди България за полицейско насилие и неадекватно разследване. За убийството на Чората петимата полицаи бяха осъдени на първата инстанция на 16-18 г. затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане. През ноември 2010 г. Военно-апелативният съд намали присъдите наполовина. На 9 март 2011 г. върховните магистрати за втори път гледаха процеса и на 9 юни петимата полицаи бяха окончателно оневинени. Делото беше заведено от сина на Чората - Райчо, от съпругата му Анита Велянова и от родителите му Райчо и Адриана Димитрови.

Осъдителните присъди предизвикаха полицейски протести в подкрепа на подсъдимите. След произнасянето им през 2009 г. тогавашните министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и премиер Бойко Борисов многократно коментираха, че наказанията ще бъдат отменени.

"Винаги разсъждавам по този начин, че полицаите не могат да бъдат убийци. Убеден съм, че справедливостта ще възтържествува, ние вярваме в българския съд, коментира тогава Цветанов и добави, че, ако зависи от него, не би допуснал петимата да отидат в затвора.

Според ЕСПЧ е безспорно, че Димитров е починал, докато е бил изцяло под контрола на благоевградските полицаи. Съдът припомня, че отговорността на държавата не се ограничава само до случаи, в които са налице достатъчно доказателства, че използваната от полицаи сила е довела до смъртта на даден човек, а и когато не са взети всички възможни предпазни мерки при избора на средства и методи, за да се избегнат или поне да се минимизират случаите на причинена смърт.

На близките на Чората е присъдено общо обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 евро, 17 000 лв. на трима от тях за направените разходи и разноски в производството пред националните съдилища, както и 5000 евро и 818 лв. – за разходи и разноски в производството пред ЕСПЧ.