В следствие на успешна акция в София ДАНС и МВР са задържали един сирийски и един афганистански гражданин, съобщиха от пресцентъра на ДАНС.

Първата операция е свързана с акция на ДАНС от 1 юли тази година, която е за пресичане на канал за нелегална миграция от Близкия изток към България и Западна Европа. Сирийският гражданин е свързан с мрежата и е живеел в страната от 30 години.

След началото на конфликта в Сирия той заминава за роднината си. Органите на реда са установили, че в периода от 2013 до 2014 година е в бил в контакт с различни сирийски въоръжени групи, сред които и терористични организации.

По-късно сириецът се завръща в България, като започва да организира нелегално преминаване през територията на страната. Той е свързан с арестуваните по време на акция на 1 юли 2015 година иракски и сирийски граждани.

Вторият задържан е афганистански гражданин, който е влязъл нелегално в страната. По време на разследването органите на реда са установили, че той е симпатизирал на движението „Талибан” и вероятно е бил свързан с терористичната групировка.

Действията и по двата случая продължават.