26 души, между които 13 митничари, трима служители на „Гранична полиция” и един турски гражданин, са арестувани при акция срещу контрабандата на цигари, съобщи във вторник главният секретар на МВР Георги Костов. Седем от задържаните ще останат в ареста за 72 часа.

Задържани са два товарни камиона с акцизната стока, единият от които - в склад в Пловдив, а другият - на територията на ГКПП "Капитан Андреево". Всеки от камионите е превозвал по над 700 000 кутии цигари. Предотвратени са щети на държавния бюджет за над 16 милиона лева, каза Костов.

През почивните дни полицията в Пловдив задържа турски камион с фалшиви български регистрационни номера, пълен с цигари без бандерол. Арестувани са седем души, сред тях и турския шофьор. Ден по-късно втори камион с цигари е задържан край „Капитан Андреево”. На пункта са задържани митничари и гранични полицаи.

„Задържани са и други лица, които имат отношение по контрола и транспорта от границата до въпросния склад в Пловдив”, обясни директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов.

„Разполагаме с данни за това, че за период от няколко седмици назад, по същия начин са преминали около 15 автомобила”, посочи апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов.

Тютюневите изделия са декларирани само пред турските митничари. По документи камионите превозвали транзитно през България резервни части за шивашката индустрия. „Само че само за последния месец са реализирани цигари без бандерол за над 100 млн. лв.”, посочи окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Камионите са пропуснати от 13 митничари, чийто брой представлява една трета от смяната на „Капитан Андреево".

Поредната порция арести на „Капитан Андреево” става само месеци, след като шефът на свиленградската митница бе задържан за вземане на подкуп, но е на път да бъде пуснат. Преди това заместникът му бе арестуван за наркотици, впоследствие обвиненията срещу него паднаха и той бе върнат отново в ръководството на митницата .

Срещу още няколко митнически смени вървят дела, някои от които завършват с оправдателни присъди и митничарите, доскоро подсъдими за участие в корупционни схеми, отново се връщат на работа.