Четирима полицаи са арестувани за трафик на нелегални мигранти. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод провелата се снощи специализирана акция в района на Калотина.

В извънработно време служителите на реда ставали каналджии и сами превозвали мигрантите. Получавали подкупи между 150-200 евро.

Схемата започва да се разплита при разследване за каналджийство между София и Калотина. Задържаните полицаи са служители на Областната дирекция на МВР-София

По думите на директора на „Вътрешна сигурност“ на МВР Румен Ганев у задържаните са намерени различни валути, което подсказва, че освен с тази дейност те са се занимавали и с „пътен контрол“ на магистралата от Калотина до Капитан Андреево.

Предполага се, че те са част от служителите, срещу които и преди години е имало оплаквания от чужди граждани, на което са били искани такси за преминаване в района на Сливница.

Ръководителят на групата е Георги Жеков и у него са открити белязани банкноти.

Разследването е започнало на 11 април срещу организирана престъпна група, състояща се и от полицейски служители. Те са се занимавали с нелегално превеждане на лица през страната, уточнява Арнаудова. 

„Методите, които са използвали изцяло копират една организира престъпна група с комуникация как да избегнат противодействие от службите и с конкретни указания как да се заобикалят КПП-тата“, отбеляза Ганев. „Това са хора, които заслепени от алчност загърбват сигурността на всеки от нас. Такъв тип служители със своята престъпна дейност в момента заплашват сигурността на всяко семейство и нека знае техният кръг от познати с какви пари са ги черпили, с какви пари са ходили на лов, на почивка и т.н.“, коментира той, като подчерта, че ще се действа безкомпромисно към всички служители, действали по подобен начин.

За случая вече са уведомени главният прокурор и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

За тази схема bTV Репортерите разказа през септември.