Съдия Румяна Ченалова е обвинена за длъжностно престъпление по делото Соло. Бившата съдийка е разследвана от звеното „Антикорупция”, че не се е съобразила с искането на СГС да бъде удължена забраната на осъденият Илиян Тодоров за напускане на страната. 

Днес тя беше призована в ДАНС, за да й бъде повдигнато новото обвинение.

Румяна Ченалова вече е разследвана за длъжностни престъпления заради делото „Белведере”, за което беше наречена от френския посланик „гнила ябълка”. 

На влизане в ДАНС Ченалова коментира записите, на които се чува разговор между нея и бившия председател на СГС Владимира Янева. Ченалова потвърди, че е участвала в тези разговори, но отрече тя да е правила записа.

Според бившата съдийка повдигнатото й обвинение днес е ускорено от записите, но прокирано от нейн сигнал до европейските иституции за престъпления на висши държавници.  

„Аз съм сигнализирала европейски институции за определени правонарушения и дори престъпления в държавата от определени хора, които са на доста високи постове. Беше ми дадено да разбера, че властите са известени за това мое действие”, каза тя.