Българин е бил ангажиран с контрола на огромната пратка кокаин, задържана в Испания. Все още обаче човекът от високите нива не е сред арестуваните наши сънародници, научи bTV от свои източници. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не потвърди информацията директно, но намекна, че и такава българска следа е обсъждана с разследващите в Испания.

Българин, срещу когото на този етап няма доказателства за организация на наркотрафик, е наел екипажа.

Знае се, че някои от членовете на българския екипаж са имали телефонна комуникация с колумбийци и испанци, които също са задържани покрай трите тона кокаин.

По-малката част от пратката е трябвало да остане в Европа, а останалото да се претовари и да отпътува към други точки на света, за които разследващите още не са събрали информация.

Документацията към пратката е оскъдна, заяви Цветанов: „Освен кокаин друго няма. По документи е бил празен, а с част от екипажа е имало договорка, че ще товарят захар. Но те захар не са товарили, а на кораба има кокаин.

На въпрос кога най-рано ще стане ясно дали някой от арестуваните моряци може да бъде пуснат под гаранция, министърът отговори: „Около три месеца е почти задължително задържането на всички, които са участвали в подобен трафик. Но това е практика, която са прилагали испанските власти, когато има на съответните кораби и друга стока. В случая обаче имаме малко усложняване на тази ситуация, която имаме в момента, за това, че на кораба освен кокаин – три тона, нищо друго няма.

Въпросът дали българите са товарили кокаина или просто са присъствали – също остава неизяснен за момента. Вицепремиерът заяви, че ще трябва да помагат в разследването: „Затова казвам, че всичко зависи от тях”.

Вътрешният министър даде подробности по кокаиновия канал, след като обяви началото на строеж на ново районно в Своге. Ремонтът даде повод и за темата със заплатите в полицията.

Цветанов не даде отговор на въпроса дали исканията на синдикалистите за 25-процентно увеличение на заплатите им ще намери удовлетворение в бъдещия бюджет. Вицепремиерът обясни, че обсъждането дали е възможно увеличение и с колко предстои.

  • Моряк от задържания в Испания за наркотрафик кораб: Невинни сме
  • 20 български моряци остават задържани в Испания
  • Близки на задържаните с кокаин моряци се оплакаха от информационен хаос
  • Българите от кораба "Св. Николай" трябвало да получат по 180 000 евро
  • Моряците от "Св. Николай" – обвинени... пропуснали да обжалват
  • Още задържани около "кокаиновия" кораб обеща Цветанов на среща с испанския си колега
  • Откраднатият кокаин от "Св. Николай" бил лесна плячка
  • 300 кг кокаин са откраднати от българския кораб "Св. Николай"
  • Български екип ще разпита моряците от "Св. Николай"
  • Моряците от "кокаиновия" кораб остават в ареста в Испания