В България все не достигат доказателства за престъпления и все има убийци навън. Това каза в предаването „Тази сутрин” братът на убития Тодор от Враца - Ивайло Йорданов.

Той нарече пускането на свобода на обвинените за убийството братя Иван и Десислав Дамянови под парична гаранция от по 2000 лева „наръчник за убиване”, който дава правосъдието.

„Ако някой си е набелязал жертва, вече знае какво да прави. Няколко обиди, риташ автомобила, при саморазправата трябва да го оставиш да ти нанесе 1-2 удара поне, за да имаш после оправдание, след което си приготвяш 2000 лева, един адвокат и всичко отминава. Убитият - убит, другите – на свобода”, коментира Ивайло.

По думите му законът позволява на брат му да излезе с бокс от колата. „Трябва да има средство да се защити, след като тази кавга може да прерасне, и е прераснала в бой”, подчерта той.

„Много хора носят бокс, той не е излязъл да ги убива, а да се защитава”, каза Ивайло.

Ивайло подчерта, че брат му не е бил агресивен и не го е виждал да се кара с хора.

Той помагаше на по-малки деца, на приют за кученца. Беше отдаден на обществото, изтъкна той.

„Причина ще излезе, но съм убеден, че това се е случило в следствие на боя. И инфаркт да е, те са довели до това убийство”, изтъкна Ивайло.

„Да биеш куче на улицата, влизаш в затвора, да биеш човек и да има настъпила смърт - срещу 2000 лева излизаш на свобода”, каза от Враца бащата на починалото момче.

Близките на Тодор са на мнение, че братята е трябвало да бъдат задържани поне докато излезе експертизата по случая. Те се опасяват, че обвинените може да напуснат страната.

15 дни след смъртта на Тодор все още няма яснота от какво е настъпила тя.

Екип на bTV се опитва да се свърже с братята Дамянови. Към момента обаче те отказват всякакъв контакт с медиите.

Един от адвокатите на двамата братя – Светла Генова, заяви за bTV, че мярката „задържане под стража” е твърде строга предвид събраните до момента доказателства. Все още няма експертиза, от която да се види каква е причината за смъртта на момчето, тоест няма обосновано предположение, че двамата братя са извършили каквото и да било престъпление, коментира тя.