Премиерът Бойко Борисов свика спешна среща в МВР с участието на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. След нея бяха изнесени данни за две показни убийства. 

Едното е разстрела на съпрузи в квартал „Витоша“ в София. Убийствата на Борислав Манджуков от 24 март 2014 г. и на семейство Дамянови от 8 януари т.г. са извършени от една и съща престъпна група, разкри заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той уточни, че бандата е варненска с ръководител Радослав Калчев, по прякор Черния Роди. Той е напуснал страната на 11 януари и се издирва.

Радослав Калчев-Черния Роди СНИМКА: ПРЕСГРУПА "ИМПАКТ"

„Като обвиняеми са привлечени и други лица – Николай Тошев-Чирпанския, Галин Мирчев-Жорко, Мирослав Михайлов, Деян Михайлов, Недялко Цветков-Чобака, Петър Благоев-Петрето, Христо Георгиев-Тополския и Николай Илиев-Мазния. Участници в групата са и неустановени лица, но работата продължава”, обясни Сарафов. Всички те са в ареста, освен Чобака, който също е изчезнал. Всички задържани имат предишни осъждания.

„Тази организирана група и членовете й са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, занимаваща се с наркоразпространие, контрол върху проституцията и силови действия като мокри поръчки”, коментира Сарафов.

Разбитата варненска банда била в контакт с хваната група за поръчкови убийства в София. Тарторът на столичната група - Мартин Георгиев, живее с дъщерята на Радослав Калчев-Роди.

Варненската банда се славела с особена жестокост - чупене на пръсти, рязане на уши и т.н. За това разказали редица свидетели. По данни на МВР физическият извършител на убийството на Борислав Манджуков е Галин Мирчев-Жорко. Като помагач е уличен Николай Тошев-Чирпанския, който шофирал. На извънредния брифинг не беше уточнено колко е струвал животът на Манджуков.

Убиецът на семейство Дамянови също е ясен, но от МВР не пожелаха да уточнят кой е. Стана ясно, че съпругата е косвена жертва, а за мократа поръчка килърите взели 30 000 евро. Не е ясно обаче кой ги е платил и с какъв мотив. Акцията по задържането на варненската група започнала в сряда.

Сарафов посочи, че в последните седмици от началото на годината са станали много убийства, но били направени съвместни съвещания.

В петък бяха разгласени детайли около убийството на хотелиера Орхан Изиров в Петрич, за което има двама арестувани. Има напредък по разследването на убийството на Димитър Стоянов-Лудия, но от МВР не разкриха повече подробности.

Убитият близо до Петрич Изиров е застрелян заради това, че слагал чай в хероина, който трябвало да трафикира в Гърция.