Бившият директор на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов е в неизвестност от петък, 18 ч. За това потвърди вътрешният министър Веселин Вучков, след като няколко часа от МВР отказваха да коментират информацията.

Сертов е оставил вкъщи своите мобилни телефони и е напуснал дома си. Това гласи информацията, която е дала съпруга му.

По настояване на жена му той е обявен за общонационално издирване от събота преди обяд, каза Вучков и отказа повече информация заради водените процесуално-следствени действия.

Ръководството на МВР не коментира нито една от версиите, по които работи във връзка с изчезването на бившия шеф на ДАНС.

Петко Сертов беше първият директор на ДАНС от създаването на агенцията през 2008 г. до лятото на 2009 г., когато беше освободен. В последствие той оглавяваше и създадения през 2009 г. Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР).

Сертов беше начело на центъра до март месец миналата година, когато бе освободен от премиера Бойко Борисов. 

След като оглави ДАНС, Сертов преназначи за съветник в кабинета на ръководството на ДАНС бившия служител на НСС - Алексей Петров.

По времето на Петко Сертов избухна и скандалът "Галерия". С негово искане е разрешено проследяване, подслушване, филмиране на журналисти и издатели, като поводът е поръчково подадена оперативна информация, че публикациите в съответните медии застрашават националната сигурност и може да има изтичане на информация от някоя служба.