Бившият ректор на Медицинския университет (МУ) проф. Ваньо Митев и бившият главен секретар на висшето учебно заведение проф. Алексей Алексеев вече са подсъдими.

И двамата имат по три обвинения.

Митев влиза в съда за сключена неизгодна сделка, от която са настъпили щети над стойност над 28 хил. лева.

Второто обвинение е за допустителство, защото е допуснал Алексеев да извърши престъпление по служба, от което са настъпили щети на стойност 1,1 млн. лева.

Бившият ректор е обвинен и за безстопанственост – защото не е контролирал действията на бившия главен секретар.

Самият Алексеев е подсъдим за пет неизгодни сделки, за присвояване на средства от рекламна кампания в чужбина и че е допуснал да бъдат записани студенти без изпит.

Щетите от 1,1 млн. лв. са разлика в таксите, които са изплатили студентите в изнесените обучения и таксите, предвидени за български граждани и за граждани на Европейския съюз, каза Емилия Русинова от Софийската градска прокуратура.

Основното нарушение е, че тези лица не са положили изпит по биология и химия, което е абсолютно задължително, не само за българските студенти, но и за всички граждани на ЕС, дори на Европейското икономическо пространство. Тези лица са заплатили за първите си две години в изнесените обучения в чужбина само по 1500 евро, т.е. 3000 лв., допълни говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова.

Остава Софийският градски съд да определи датата за първото заседание по делото.

Очаквайте повече информация в централната емисия новини по bTV в 19 ч.