Асеновградският районен съд остави в ареста двамата роми, които с изключителна дързост в петък вечерта нападнаха с вила и лопата полицейски патрул. Това се случи  при опит на служителите на реда да спрат гонка с каруци на оживено кръстовище на входа на Асеновград. 

Десетки роднини на арестуваните побойници обсадиха съдебната палата, а две камионетки на жандармерията отцепиха района около съдебната зала.

На 18-ти март полицейски патрул прави опит да спре гонка между 4 каруци, в които пътуват общо 30 роми, много от тях видимо пияни. Вместо да се подчини  на униформените, Михаил Джамбазов вади лопата и нанася удар в главата на единия полицай, а Вадет Шекерджи промушва с вила ръката на другия униформен служител.

 „Удар с лопата от страна на подсъдимия Михаил Джамбазов спрямо полицейски служител, и удар с вила от другия обвиняем Вадет Шекерджи спрямо друг полицейски служител. Абсолютно с нищо непровокирана агресия. Чухте съдията по делото – няколко пъти повтори, че полицейските служители по  никакъв начин не са превишили правата си, изпълнявали са съвестно своите задължения”, уточни пред bTV прокурорът по делото Венелин Савов.

И двамата роми са криминално проявени. Михаил е многократно осъждан за кражби. Той е направил пълни самопризнания, докато съучастникът му отрича. Пред съдебната зала обаче Михаил Джамбазов заяви, че не е посягал с лопата.

Отвън десетки роми искаха съкварталците им да бъдат освободени, но присъствието на жандармерия охлади страстите. Близки на задържаните отново се оплакаха, че били малтретирани от жандармерията в нощта, когато подсъдимите правят опит да се укрият и се барикадират в домовете си.

Ако бъде доказана вината им, Михаил Джамбазов и Вадет Шекерджи ще лежат в затвора между 1 и 5 години.