Бум на измами с кемпери – за последните месеци само в София, МВР задържа 5 туристически автомобила с пренабити номера.

Измамата започва от интернет, където купувачите попадат на оферти с примамливо ниски цени. Предложенията са предимно от Германия, Холандия и Белгия.

„Виждат, че е по-евтин и се хващат на въдицата. Впоследствие тук се оказва, че са си дали парите напразно”, коментира директорът на КАТ-София Тенчо Тенев.

Началникът на групата за идентификация и технически контрол към службата Златко Златков обясни, че престъпниците използва т.нар кухи регистрации: „Например, опожарен или катастрофирал автомобил с ниска стойност. Използват се документално. Ползва се откраднат автомобил, набива се номера на ударения по документи. И се представя за другия”.

Символите са умело замаскирани и преправени.

По данни на МВР мошениците не са само българи. В масовия случай, те са собственици на съмнителни автокъщи. Прилагат схемата с кемперите, защото цената им е висока, 30-40 000 евро, а оттам – и печалбата им.

„Преди време измамата беше багери, сега автомобили, пригодени за туризъм. Измамените често изпадат в шок. Успокояваме ги. Казват - "Доста пари съм дал за този автомобил, а вие ми го задържате". Като му покажем за какво става въпрос, човекът разбира, че доста са го излъгали”, разказва Тенев.

Не са рядкост вече и кражбите на кемпери. На Нова година собственик на такъв автомобил го обяви за издирване, включително и във фейсбук.