Проучвания на Германската митническа криминална служба признаха българските митничари за най-добрите в Евросъюза при откриването на наркотици в леки коли.

Репортерът Венелина Григорова се срещна с митничар заловил над 9 тона дрога у нас. Колегите му го наричат още Господин Интуиция.

От 15 години работи в отдела за борба с наркотрафика в митница Свиленград. Заловил е над 9 тона наркотици. 6 и половина тона хероин и още много прекурсори.

Няма да ви покажем лицето му, защото работата му налага тайна самоличност. Очите му ще останат скрити за камерата.

От началото на годината на митническия пункт Капитан Андреево тече ремонт. Старото хале за проверка е частично разрушено, работата там е невъзможна. Построено е ново, но то е недостатъчно да поеме целия поток за проверка. През пункта минават 600 камиона на смяна.

„Вие ми кажете къде да ги проверяваме. Зимата започна, когато заловим нещо браво, когато изпуснем - разпни го”, казва митничарят.

Въпреки недовършените ремонти от началото на годината на Капитан Андреево са хванати над 1400 кг дрога. Работата на митничарите от нарко отдела не показва по-слаби нива. Нашият събеседник признава, че има надежда, защото е разглеждал проекта за новите халета и смята, че условията ще са по-добри.

Митница Свиленград обикновено е на първо място по заловени наркотици у нас. Той е участвал в повечето от разкритията.

„В автобус с босненска регистрация след пробиване с бормашина излиза вещество прахообразно. Остава около бургията. Почукваш го върху лист и извършваш наркотест. Това става пред шофьора. В случая, в който той е почукал и се обръща да вземе наркотеста, шофьорът отива и изсмуква целия хероин”, разказва митничарят.

Интуицията всъщност се оказва просто желанието да провериш провереното: „Да видиш тези места, които уж си ги видял. Отново да търсиш”.