Хасковският окръжен съд разреши екстрадицията на французина Фриц-Жоли Жоашен по делото за тероризъм.

На миналото си заседание Хасковският съд отхвърли екстрадиция, но то беше по другото дело срещу французина – заради отвличане на сина му. Тогава съдът се мотивира, че по българските закони няма престъпление, когато родител пътува с детето си.

Такова бе и желанието на самия Жоашен, изявено още преди три пред магистратите. Днес в съда соченият за терорист заяви още, че обича Франция и иска да се върне в родината си, където го чака тежко наказателно разследване за тероризъм и участие в престъпна група, подготвяла терористични актове.

Според адвоката му Жоашен е наясно, че ако френските служби докажат съпричастността му към тези тежки престъпления, законът предвижда до 10 години затвор и глоба от половин милион евро.

Днешното решение на Хасковски окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. От този момент започва да тече и 10-дневния срок, в който френската и българската страна трябва да уредят всички формалности около отпътуването на Жоашен за родината му. Според наблюдаващия прокурор Дарина Славова това може да се случи дори още утре.

За Фриц-Жоли Жоашен има две Европейски заповеди за арест. Едната е издадена от прокуратурата във френския град Бобини по обвинението за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница. Другата обаче, издадена на от съда в Париж срещу Жоашен, е за тероризъм – участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.

Жоашен беше арестуван на 1 януари, опитвайки се да премине границата с Турция с автобус. Според данни на френските служби той е контактувал с един от двамата братя Куаши, извършили атентата срещу сатиричното списание „Шарли Ебдо” и убили 12 души.

Пред българския съд Жоашен потвърди, че са стари приятели с братята Куаши. Пред bTV французинът заяви, че има само бизнес отношения с братята. „Ние продавахме дрехи и обувки заедно, беше само бизнес връзка”, каза той и допълни, че не е бил наясно, че те подготвят каквито и да е било атаки.

  • Мнима жертва на атентатите в Париж осъдена на 6 месеца затвор
  • Измина една година от атентатите в Париж
  • Година след парижките атентати животът във Франция стана по-суров
  • Франция почита загиналите при терористични нападения на 19 септември
  • „Приятел” на парижките атентатори хванат с българска лична карта
  • Френските служби знаели за атентатите в Париж 141 дни по-рано
  • Двама бежанци, задържани в Австрия, са разпознати като джихадисти от Париж
  • Белгийските власти откриха квартирите на част от парижките атентатори
  • Появиха се кадри на бягащия Салах Абдеслам
  • Намалиха нивата на терористична заплаха в Брюксел