Нови детайли излизат около любовния скандал, прераснал в сигнал за готвен терористичен акт в София и предупреждение всички американски граждани в града да не доближават бившия хотел „Плиска”.

Оказва се, че българин и интимният му приятел афганистанец са се скарали преди дни. За да си отмъсти, нашият сънародник се обадил на телефон 112 и съобщил, че любовникът му е споделил, че са се опитали да го вербуват да извърши самоубийствен атентат.

Той не съобщил изрично мястото, но в хода на разследването станало ясно, че двамата са се срещали в район на „Плиска”.

Скандалът се превърна в сериозна пиар криза, която засегна както нашите служби, така и американското посолство в София. Премиерът Бойко Борисов публично разкритикува действията на американските дипломати, разгласили получената от София информация.

"Оказа се една любовна история между еднополови. Не мога да разбера откъде идва тази истерия”, възмути се Борисов, след като ДАНС и МВР не откриха данни за заплаха около бившия хотел „Плиска”.

Междувременно, от американското посолство в София обявиха, че тревогата, обявена от Вашингтон вече е отменена.

Според мисията, предупреждението към американските граждани е израз на "проактивните мерки" на правителството.

Става въпрос за чиновническо преекспониране на темата, което е формирало заблуждение във някои високопоставен представител на мисията, коментира главният секретар на МВР Георги Костов.

Столичната община инструктира шофьорите на градския транспорт да бъдат още по-бдителни за изоставени багажи.

След атентатите в Брюксел в МВР постъпват десетки сигнали всеки ден. Всички те се проверяват детайлно. Всички изоставените багажи се взривяват контролирано.

Службите призоваха към бдителност. Държавната агенция за национална сигурност посочи телефон и имейл, където могат да бъдат подавани сигнали - тел. (02) 814 70 70, на e-mail адрес signals.nctc@dans.bg.

Междувременно, след кратко разследването беше задържан микробус с 12 нелегални мигранти. По думите им те са от Афганистан. Шофьорът на буса е от София, криминално порявен и осъждан.