Автобус с израелски туристи е бил взривен на летище "Сарафово" в Бургас. От полицията в града потвърдиха за bTV, че експлозията е станала около 17.30 часа. Органите на реда смятат, че става въпрос за терористичен акт.

По официални предварителни данни на МВнР шестима души са загинали, над 30 са били ранени при експлозията. На място при взрива са загинали петима израелци, а един е починал по-късно в бургаската болница.

Сред загиналите по всяка вероятност има и един българин. Това е шофьорът на автобуса, който е трябвало да превози туристите до Слънчев бряг, съобщи за bTV управителят на фирмата превозвач. Младият мъж се казва Мустафа и е от благоевградското село Юруково.

Други 32-ма души са настанени в лечебното заведение в крайморския град, от които трима са в реанимация. Сред пострадалите има и две бременни жени.

Туристите са пристигнали в България от Тел Авив с чартърен полет №392 на авиокомпания „Еър Виа” в 16.43 ч. българско време. На борда на самолета по предварителни данни са пътували 154 пътници, от които 146 възрастни и 8 деца.

Няма групировка, поела отговорност за атентата. Според вицепремиера Цветан Цветанов взривът най-вероятно е бил поставен в багажното отделение на автобуса. На летището сред журналисти бе разпространена информацията, че е имало обаждане за две бомби в туроператорската фирма малко преди взрива на автобуса. Информацията обаче не е потвърдена.

Код "червено" по летищата

Българските власти работят по версия за извършен терористичен атентат. Летището на Бургас е временно затворено - засега за 24 часа, се казва в комюникето на външно министерство.

"За кацащи полети е затворено летището заради огледа по случая и идентифицирането на загиналите, както и багажа им. Осигурили сме храна на хората, блокирани в зоната на летището. Организирали сме хотели за близките на пострадалите и жертвите, които се очаква да пристигнат от Израел. Имаме пълно съдействие от всички институции и министерства", коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

Заради атентата властите въведоха засилени мерки за сигурност в цялата страна - по гари, автогари и летища. На аерогара София се правят проверки на всички коли, които приближават терминалите.

"По всички летища, гари, автогари е въведен код "червено".
На летище Варна има допълнителен персонал заради пренасочените полети. Организирали сме превоза на пътници от Бургас за Варна, няма да има неизпълнени полети", увери зам.-министърът на транспорта Камен Кичев.

Абсолютен хаос

Очевидец разказа пред bTV, че на летището в Бургас е царял "абсолютен хаос".

„Имаше хора, за които разбрах, че са близки и приятели на загиналите – всички бяха в паника. След час всички бяха в неведение какво се случва. Хората трепереха, плачеха, викаха от ужас, молеха за информация на всички езици... Полицията дойде сравнително бързо, линейките закъсняха с около 15 минути. Затвориха всички сгради на летището с мотива, че се претърсват за други взривни устройства”, разказва за bTV Людмила Христова.

На място бе създаден кризисен щаб, в който по нареждане на премиера Борисов се включиха почти всички министри - вътрешният Цветан Цветанов, финансовият Симеон Дянков, министърът на външните работи Николай Младенов, на здравеопазването Десислава Атанасова, както и ресорният министър на икономиката и туризма Делян Добрев. В Бургас пристигна и президентът Росен Плевнелиев, който увери, че е в постоянна връзка с израелския си колега.

Министър-председателят пък се е чул по телефона с колегата си Бенямин Нетаняху, като двамата са осъдили остро трагичния инцидент с израелски граждани, съобщиха от правителствената пресслужба. Оттам информираха още, че Борисов също е отпътувал за летище "Сарафово".

Към представителите на държавата в черноморския град се  присъединиха и екипи от хирурзи от ВМА и "Пирогов", както и самият директор на ВМА д-р Стоян Тонев. С тях в бургаската болница бе транспортирано и необходимото количество кръв за 20 от пострадалите.

По информация на bTV два самолета с медици от Израел пристигат в България, за да приберат тежко ранените израелски граждани, в случай, че състоянието им го позволява. Някои от пострадалите ще бъдат транспортирани и със самолет от Бургас в София.

През погледа на Израел

Израелските средства за масова информация, за които темата е приоритетна, съобщават за седем загинали при експлозията. Според вестниците "Аарец" и "Джерусалем Поуст" групата туристи е съставена предимно от младежи.

Местните медии съобщават, че 11 полета за Източна Европа от Израел са били спрени до второ нареждане.

Според електронното издание на вестник "Аарец" в Бургас  пристигат специализирани екипи за спешна помощ от Израел, за да окажат повощ на пострадалите.

Предполага се, че взривното устройство е било поставено предварително в предната част на взривения автобус. Според израелските медии е възможно да става въпрос за терорист-самоубиец, който се е взривил при качването на си на един от автобусите.

Осведомени източници потвърдиха пред bTV, че полетите на израелската държавна авиокомпания "Ел Ал" от и за България са били отменени.

Според източниците високият стандарт за сигурност, прилаган от "Ел Ал" е възможна причина за мишена да е избран полет на друга по-малка авиокомпания.

Иран замесен?

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че в атентата на летището в Бургас се "вижда ръката на Иран".

Снимки на очевидец, изпратени до btvnews.bg. На кадрите ясно се вижда, че автобусът се намира пред терминала на летището.

"През последните няколко месеца бяхме свидетели на няколко опита да се посегне на израелски граждани - в Тайланд, в Индия, в Грузия, в Кения, в Кипър", допълни премиерът на Израел.

Според него нападението е част от "иранска терористична кампания, която се простира над цял свят".

"Днес се навършват 18 години от атаката в столицата на Аржентина и иранския терор продължава да наранява невинни хора", заяви още Бенямин Нетаняху, по повод годишнината от терористичното нападение срещу еврейската общност в Буенос Айрес през 1994 г., при което загинаха 87 души, а над 300 други пострадаха.

"Израел ще отговори решително на иранския терор", подчерта израелският премиер.

Израелският външен министър Авигдор Либерман е разговарял с българския си колега Николай Младенов във връзка с атентата.

Николай Младенов се е ангажирал да информира Либерман за всички подробности около експлозията, когато пристигне в Бургас.

Израелският първи дипломат свика заседание на кризисния щаб на министерството, чиито представители ще обсъдят ситуацията с останалите ведомства. Израелското посолство в София разследва случая.

След терористичния удар в България вътрешният министър Ели Ишаи коментира: „За пореден път видяхме, че за омразата на терористите към Израел и евреите няма граници... Днес е тъжен ден, в който триумфира ръката на тероризма, но тя е обречена да бъде отсечена,” заяви Ишаи и повтори опасенията за иранско участие в атаката. 

ЕС и САЩ осъждат атентата в Бургас

Върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън заяви, че е дълбоко шокирана от случилото в България. "Шокирана съм от кадрите, които идват от Бургас. Извършителите на това деяние трябва да бъдат открити и наказани", се казва в изявлението на Аштън.

Еврокомисарят по въпросите на бедствията и авариите Кристалина Георгиева също изрази дълбокия си потрес от случилото се в Бургас

Европейският комисар по вътрешната сигурност Сесилия Малмстрьом заяви от своя страна, че е "дълбоко натъжена" от случилото се в България. Тя предложи на властите у нас подкрепата на ЕК и на Европол за разследването на атентата.

Белият дом също излезе с изявление, в което рязко осъжда нападението над израелски граждани в Бургас. "САЩ осъждат нападенията над невинни хора, особено деца, по най-острия възможен начин", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от АФП.

Външният министър на Франция Лоран Фабиус "осъди възможно най-остро терористичния атентат, насочен срещу израелски граждани в България". "Франция изразява пълната си солидарност с израелските власти в борбата им с омразата и тероризма", се казв изявлението на външното министерство на Франция.

"Хизбулла" отрича да е замесена в нападението

Говорител на "Хизбулла" заяви пред израелското електронно издание "Гизен Нюз", че атентатът в Бургас не е дело на ливанската шиитска групировка.

По повод съобщенията, че групировката е планирала атентат по повод 4-тата годишнина от убийството на един от нейните лидери Имад Мугния, говорителят на "Хизбулла" е заявил:

"Отговорът на "Хизбулла" на убийството на Имад Мугния няма да е насочен към туристи", заявява говорителят.

България предупредена от месеци!?

Снимки на очевидец, изпратени до btvnews.bg. На кадрите ясно се вижда, че автобусът се намира пред терминала на летището.

Международни наблюдатели припомнят, че това е първият атентат срещу израелски туристи, извършен по време на организирано пътуване.

Би Би Си припомня, че през януари 2012 г. израелските специални служби са се обърнали към българските с изрично искане да се затегнат мерките за сигурност по отношение на израелските туристи, пътуващи с автобус.

На 5 януари израелски медии съобщиха, че службите на страната се опасяват от терористични удари срещу техни граждани в България.

Според разпространената тогава информация ливанската  шиитска групировка „Хизбулла” се е опитвала да организира атентат в навечерието на четвъртата годишнината от ликвидирането на Имад Мугния, лидер на въоръженото крило на групировката на 12 февруари.

Според израелски издания информацията за готвения удар била предадена от израелските служби за сигурност на българските им колеги.

Българското правителство обаче обяви, че не е получавало официални запитвания от израелска страна, свързани с подобни заплахи. 

Изпращайте снимки и кадри в рубриката ни "Аз, репортерът"

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти