Петър Низамов – Перата е бил арестуван тази нощ в района на Асеновград, след като по време на протест пред ромската махала на града нападна оператор на bTV, съобщи директорът на ОДМВР-Пловдив Атанас Илков.

Белезниците са щракнали около ръцете на националиста с три присъди за телесна повреда около 2 ч. днес.

Срещу Перата ще започне бързо полицейско производство за лека телесна повреда по хулигански подбуди. Очаква се и да му бъдат повдигнати обвинения от прокуратурата.

Малко след нападението над нашия колега, радикали нападнаха и оператор от друга телевизия.

Протестът, дошъл в отговор на нападение срещу млади асеновградски спортисти, ескалира привечер в неделя, като разгневени граждани (сред които и футболни фенове), предвождани от Перата, се опитаха да пробият полицейския кордон и да влязат в ромската махала.

По думите на оператора Петър Джанаваров, всичко е било "един голям сандвич, едно меле". Видял, че човек с телефон в ръка се приближава и опитал да отстъпи, залитнал. Низамов твърди, че в този момент телефонът му е бил изблъскан. Последвал сблъсък - поне един удар, наплюване, псувни и заплахи.

Само бързата намеса на жандармерията предотвратила по-неприятно развитие с участието на Перата. Той беше обявен за общодържавно издирване. 

„Това е много нагла постъпка от негова страна, от действията, които демонстрира по време на протеста, той демонстрира, че от него може да се очаква всичко”, коментира Илков.

След демонстрацията има общо трима арестувани за хулигански прояви, посочи шефът на пловдивската полиция. Освен това на седем лица са издадени предупредителни протоколи.

„Присъствието на външни хора, като футболни агитки, мотористи и всякакви други формирования в Асеновград води до покачване на напрежението и трябва да бъдат ограничавани”, заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

„Бях много неприятно изненадан да видя една известна бургаска мутра там да вее българското знаме. Такъв тип хора аз не мога да определя като националисти”, заяви още Симеонов по повод Петър Низамов – Перата.

По думите му това по-скоро са анархисти, които рушат държавността.