Такова понятие като „граждански арест” не съществува. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

Той съобщи, че извършителят на т.нар арест край река Резовска е задържан за 24 часа и по-късно днес предстои разпознаване. Видео от акцията беше качено в профила на криминално проявения Петър Низанов – Перата, който не отрече и пред камерата на bTV, че заедно със свои съратници е повалил на земята и вързал с т.нар свински опашки група мигранти.

Низанов и неговите помощници ще бъдат обвинени в противозаконно лишаване от свобода.

Преди година и половина Петър Низамов – Перата е поискал да бъде реабилитиран, но съдът му е отказал, защото има 5 присъди за хулиганство и лека телесна повреда от 2004 г до 2012 г. Жалвал се е в Административния съд, където молбата му е уважена, но към този момент делото е висящо във ВАС, насрочено е за края на годината. 

„Абсолютно недопустимо е отряди, отделни лица, формирования, организации, както и да се наричат те, било отряди за защита, организации за съдействие и т.н. да се опитват да изземват функции на държавни органи, да си присвояват тези функции и да осъществяват това, което някои медии нарекоха лов на бежанци. Това няма да бъде допуснато и мога да гарантирам, че всички такива опити ще бъдат преследвани от прокуратурата с цялата тежест на закона”, категоричен е главният прокурор.

Цацаров поясни, че в момента се работи по идентифицирането на другите участници в клипа. Главният прокурор определи действията на „гражданския отряд” като „грозна сцена”.

Според БХК, в случая става въпрос за "лов на хора" и, даже да има нарушение на държавната граница, няма никакви доказателства, че Низанов и останалите доброволци са действали при самозащита.

Появяват се и коментари в социалните мрежи, според които групите от нелегални имигранти са пресрещани с цел грабеж, а не защита на Отечеството.