Отклоняване на лекарства за онкоболни и продажбата им извън болницата. Скандалният случай разкри в предаването Тази сутрин здравният министър Петър Москов. Злоупотребата със скъпоструващ медикамент е за близо 50 хиляди лева.

В края на октомври миналата година полицията арестува управителката на тази болнична аптека - към Онкодиспансера във Варна. 61-годишната жена е задържана в момент, когато продава на клиент 39 скъпоструващи ампули. Те са платени от Здравната каса на лечебното заведение.

„Болницата изписва тези медикаменти, касата ги плаща, защото вие сте казали, че се правят на болни, които имат нужда, дали са направени тези лекарства и дали са лекувани тези болни, никога няма да се разбере, но тези лекарства се оказват в склада на болницата и след това се продават навън с търговска цел”, обясни министър Москов.

Засега няма данни други служители на болницата да са замесени в злоупотребата, освен обвиняемата управителка на аптеката Петя Кочева.

„Дори болничното заведение да заяви 5 или 6 ампули конкретния ден, те могат да речем да се справят с 4 или 5, Кочева е знаела това и съответно е имало моменти, в които изпраща по-малко от заявеното количество ампули”, обясни Вяра Алексиева от Районна прокуратура - Варна.

От онкоболницата обясняват, че системата за контрол на отпускане на лекарства е достатъчно строга - минава през трима лекари. „Не мога да кажа, че има пациенти, на които лекарства да не са им сложени, подписа на всички лекари е критерий, че лекарството е сложено”, подчерта икономическият директор Петранка Байчева.

Онкоболните пациенти са възмутени, че препарати за лечението им са отклонявани.

„Когато продаваш медикамент, това е по-долно от търговията с наркотици”, смята министър Москов.

Аптекарката е отстранена от длъжност, но засега отказва среща с екипа ни.