Апелативният специализиран наказателен съд остави в ареста петима от осемте участници в организирана престъпна група за разпространение и трафик на наркотици, задържана на 28 януари със 108 кг амфетамин.

Един от групата остава с мярка "парична гаранция".

На 31 януари Специализираната прокуратура поиска най-тежката мярка за неотклонение за всеки от участниците.

Специализираният съд остави в ареста двама от тях, един остана с парична гаранция, а петима - без мярка за неотклонение.

Първоинстанционният съд определи, че няма достатъчно доказателства за обосновано предположение, че задържаните са действали като организирана престъпна група.

Апелативният специализиран наказателен съд уважи искането за задържане на Георги Христов, ръководител на групата, Енчо Янакиев, Иво Кръстанов, Иван Иванов и Александър Киров.

Палестинецът Мохамед Салех Еуида остава на свобода под парична гаранция. Без мярка за неотклонение са Мартин Иванов и Насер Али Алшдаифат от Йордания (на когото първата инстанция наложи постоянен арест).

Според доказателствата, събрани до момента, групата е действала от септември 2014 г., като е изнасяла големи количества амфетамин в държави от Арабския полуостров. Има данни, че част от наркотика е бил предназначен за българския пазар.

Продължава разследването за това къде и от кого е бил произведен синтетичната дрога, кои са крайните купувачи и къде – в България и в чужбина.