Софийският апелативен съд намали на 19 години доживотната присъда на Николай Русинов-Чеци  за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина, съобщи БНР.  На затвор до живот той беше осъден от Софийско градски съд, но обжалва.

Апелативните съдии не са се съгласили  с първоинстанционния състав, че Русинов е убил младата жена в съучастие с други неустановени лица, и че е извършил престъплението с особена жестокост. След анализа на доказателствата  по делото, Софийският апелативен съд е преценил, че не трябва на Чеци да бъде налагано най-тежкото наказание - доживотен затвор.  

Наказанието се налага с цел да въздейства за поправяне и превъзпитание, а не с цел мъст,  мотивират се апелативните съдии. 

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховния касационен съд.

28-годишната Яна Кръстева бе открита пребита до смърт в Борисовата градина в София на 10 юли 2011 година. Младата жена е била бита и впоследствие удушена.

Процесът срещу подсъдимия започна на 31 януари 2013 година. Непосредствено след престъплението той се укри и беше задържан в края на април 2012 г. Оттогава е в ареста с най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража”.

Според прокуратурата той умишлено е умъртвил Яна в съучастие с неизвестни към момента лица.