Проблемът не е в раната, тя ще зарасне. Проблемът е в поведението. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” операторът на bTV Новините Петър Джанаваров, който беше нападнат от Петър Низамов – Перата по време на протест край ромската махала на Асеновград.

Националистът с 14 полицейски регистрации и три присъди за телесни повреди беше обявен за общодържавно издирване и задържан при опит да избяга в Бургас. На него му бяха повдигнати две обвинения – за лека телесна повреда и за хулиганство.

Петър Джанаваров и репортерът Росен Цветков коментираха, че тази неделя протестът в Асеновград много се е отличавал от събитията през предходните дни.

Близките на пострадалите при сблъсък на местни спортисти и жители на ромската махала първоначално мислели да отменят демонстрацията заради полицейската блокада на града. В един момент обаче рокерите и футболните фенове били допуснати и това коренно изменило облика на събитието.

„Бяха дошли с нагласата да се случи нещо – не просто да обиколят града”, коментира Джанаваров. Цветков посочи, че е имало хора от протестиращите, които се обръщали към Низамов с въпроса: „Пера, какво да правим?”.

Според него инцидентът, при който националистът твърди, че телефонът му е бил съборен на земята от оператора, е планирана провокация: „Целта на Перата беше да се случи нещо, за да има пробиване на кордона – да се разсеят полицаите, да има шум”.

Петър Джанаваров признава, че не е видял какво точно се е случило между него и Перата – гледал през визьора на камерата си. Затова и първоначално опитал да се извини за падналия телефон. Получил насреща псувни.

Нападението над оператора е само една от провокациите срещу представители на медиите – във видеото на Перата се вижда как той вербално напада репортера на bTV, а секунди след спречкването му заради падналия телефон демонстрант опитва да събори камерата на друга медия.

Росен Цветков отбеляза, че двамата са били и в карловско село, където също конфликт между българи и роми е ескалирал, а изпратените на място полицаи са споделяли притесненията си, че рокери и ултраси могат да отидат и там: „Ефектът на доминото съществува и ми се струва, че трябва да се вземат много строги мерки”.