Г-жо Лулчева, вашият клиент Евелин Банев – Брендо беше до преди две седмици в България, където бе осъден за пране на пари, върнаха го в Италия, където има друго съдебно дело за трафик на кокаин. От него да знаете да е бил застрашен, притеснен, уплашен?

-Той не е бил заплашван , още повече , че той реално малко повече от година е задържан. Но и Моника, майката на детето, също не е споделяла да са имали някакви заплахи или притеснения. Шок беше това, което чухме днес.

Никой не им е давал знак, че върху тях има някакво особено наблюдение , което може да избие в такава посока?

-Поне с мен не са споделяли. Споделяли са за много засилено полицейско наблюдение , което имаше в голяма част от тези няколко години , в които аз защитавам Евелин Банев. Но за друго не.

Имали ли са охрана?

-Евелин Банев никога не е бил с охрана, когато сме се срещали. Семейството също.

Т.е било е лесно детето да бъде отвлечено?

-Очевидно.

Вашият клиент беше назован Кокаинов крал, има разследвания за международен трафик на наркотици срещу него в Италия, в Румъния. Смятате ли , че тези обвинения, които го свързват с много пари, са в основата на това събитие сутринта?

-Много е вероятно. Когато твърдиш, че някой се занимава с тонове с наркотици и държи, както се казва контрабандата с наркотици в цяла Европа и в половината свят , естествено, че се предполага , че той разполага с едни милиарди , които защо да не ги вземем чрез детето му. Този, който го нарече „кокаинов крал” да отговаря, защото аз твърдя, че това предизвика до голяма степен това, което се случи. Искам да кажа изрично, че той никога не е имал обвинение за наркотрафик в България. Никога. Обвинението , по което беше признат за виновен беше, че той е съдействал да се включат във финансовия оборот, така да се каже изпрани парите на българска група, която е действала в Испания, без нито един човек от тази група да е разпитан , без да има нито един превод по негови сметки към негови фирми. За първи път се заговори за „кокаиновия крал” миналата година и то от вътрешния министър (Цветан Цветанов б.а). Той беше в много странен сговор с един италиански генерал, който беше осъден на 7 или 8 години лишаване от свобода за злоупотреби по време на разследване на наркотрафик, за тормоз на свидетели и други нарушения, извършени в длъжностното му качество. Та, заедно с този генерал, българското МВР обяви как е разкрита „страшна” мрежа с участието на Евелин Банев . Оказа се, че в разпечатките на подслушаните разговори с него няма нито един разговор, няма и нито една снимка с когото и да било. Единствената връзка с него и групата там е, че в разговорите се казва: „ Трябва да се видим с Дядото или с Б.” . И в скоби някой неизвестен редактор е добавил:”те вероятно имат предвид Евелин Банев”. Факти, че „те” имат предвид Банев, няма , а българите , на които им се вкарва, че са имали предвид него , отричат . Според италианските адвокати информацията , че Евелин Банев има нещо общо с тази група идват от оперативните служби на България. Аз се надявам в момента те да си я поверят отново тази информация и след като я изчистят, да върнат към италианците , че тук такива данни няма.

Кой би могъл да направи такова нещо срещу Евелин Банев, защото отвличането на дъщеря му е срещу него реално?

-Всъщност не са толкова много вариантите - за пари и някакви лично изнудване. Може би сега , ако той бъде попитан, може да отговори по-точно на този въпрос. Аз нямам информация.

Може ли да бъде притиснат по този начин нещо за делата , които се водят срещу него?

-Когато става дума за детето ти могат да те изнудят за всичко. Това е ценност, пред която всичко пада. В Италия той твърди, че не е извършил нищо и ще се бори, че не е виновен. Той няма никакво намерение да признава, че е виновен , защото това е становището и на италианските адвокати , че няма никакви данни за участието му в тази група.

Евелин Банев има една единствена публична изява, когато вътрешен министър беше Румен Петков.Тогава Брендо излезе по телевизията и каза , че бил каран да свидетелства срещу Маргините? Какво се беше случило тогава, какво искаха от него службите тогава?

-Каза, че имал среща с Румен Петков. Не си спомням детайли от разговора. Не беше акцентът на това. Неговата изява тогава беше предизвикана от друго - че при него беше дошъл човек, с който той е бил в една килия, който му каза, че е каран от висши прокурор и следовател– тогава Маргарита Попова и Бойко Найденов, да разказва, че Евелин му е признавал, че е извършил убийства, че е прал пари, че е търгувал с наркотици, и тн, и тн. Това е причината тогава за публичната му изява.

Но тогава той каза, че Румен Петков е искал от него да свидетелства срещу Маргините, нали така?

-Не е бил мой акцент да помня за Румен Петков, защото не е било по делото. По делото беше дали някой е каран да свидетелства неверни факти по делото, което беше висящо.

Питам Ви в друг контекст, той каран ли е да свидетелства срещу някого, за да спаси себе си?

-Не ми е казвал. Би могло. Може би трябва да бъде питан.

Това, че къщата му няма охрана, семейството му също, показва, че той не е смятал, че някой от някъде ще го атакува, не се е чувствал затрашен, не е чувствал, че трябва да пази семейството си. Така ли е?

-Аз го защитавам от 2007г. По време на нашите срещи никога не е бил с охрана, никога не съм почувствала дори да има притеснение от някакви такива действия, нито той, нито майката на децата му.

Вие казахте, че сте говорили с майката на детето. Тя получи ли от някъде някакво съобщение?

-Не ми е известно, не мога да коментирам. С мен не е говорила, аз просто я чух, обадих й се, за да й кажа, че ако има нужда от нещо, съм насреща. Чисто по човешки.

Ръководството на МВР в оставка винаги е изтъквало справянето с отвличанията като свой голям плюс и постижение. Днешното престъпление какво показва?

-Отвличанията спряха, защото по случайност се намери един свидетел, който да отиде да сподели какво става, не в резултат на страхотна оперативна работа - да не създаваме такива излюзии, но както и да е. Очевидно няма справяне с престъпността, защото мутрите са на улицата и навсякъде, защото след като става това отвличане, трябда да се има предвид, че то не е подготвено за 3 дни, нито е извъшено от хора от друга планета. Не е въпрос на една седмица и ако се излезе с този пореден такъв популистко-детски призив, просто е смешно и е жалко, защото означава, че действително никой не го интересува дали реално има проблем с престъпността, дали реално има справяне с нея, а се търсят само фоерверки, някакъв аналог на рязането на лентички. Едните режат лентички, другите разкриват престъпници. Какво – „Наглите” и „Килърите”. И двете присъди между другото не са и влезли в сила. Аз много искам те да са действителните виновници, които са хванати, но очевидно няма справяне с престъпността със залавянето на 20 души.