При две специализирани операции на МВР в София бяха задържани 70 имигранти, влезли нелегално в България. Хората са арестувани в Северния парк и в квартал „Враждебна”.

Хората, открити в парка, са настанени в сградата на пожарната в столичния квартал „Илиенци”. По данни на МВР става дума общо за 30 души - 24 мъже, две жени и четири деца. Те вече са с установена националност - става дума за граждани, избягали от Ирак и Сирия. Те са проникнали през нощта на българска територия от Турция. Никой от тях няма редовни документи.

При другата операция във „Враждебна” полицаи от столичното Пето районно са задържали още 40 човека - 33-ма мъже, шест жени и едно дете.

Полицаите реагирали на сигнал на граждани, че в Северния парк има голяма група чужденци. Те са забелязани около 9:30 часа сутринта.

Неофициално полицаите обясниха, че 30-те бежанци са стоварени от каналджии рано тази сутрин. „Задържани са и е създадена организация по задържане и обработване на 30 незаконно пребиваващи у нас граждани от две националности – Сирия и Ирак”, посочи пред bTV Петър Розанов от дирекция „Миграция” към Гранична полиция.

Прибрани са в сграда на пожарната до изясняване на ситуацията. Малкото им багаж беше оставен отвън, а в беседка в двора беше отделено само едно семейство с малки деца. Тъй като хората бяха мокри и без дрехи, жители от квартала им се притекоха на помощ. „Само гледаме, че са с малки деца и са мокри и даваме да помогнем. Винаги го правим, когато видим малки деца като нашите, защото не се знае и с нашата държава какво ще стане утре”, обясни Валентина, която първа занесе дрехи за децата.

Хората са в добро здравословно и психическо състояние, потвърдиха от полицията. Все още не е ясно дали те ще поискат официален статут на бежанци в България, знае се само неофициално, че бягат от войната в своите държави. Те ще бъдат настанени в домовете за временно настаняване на чужденци.

От Държавната агенцията за бежанците обясниха за bTV, че засега хората са под юрисдикцията на МВР и молби при тях не са подадени. Ако обаче постъпят искания, те ще имат грижата за настаняването им.

  • Еврокомисарят Аврамопулос: Кризата с мигрантите свърши
  • Бежанците, влезли в ЕС през 2015 г. – над 1 млн. души
  • Бъчварова ще настоява за най-високи санкции срещу каналджийството
  • Какво е в дома ти да се настанят изневиделица 50 бежанци
  • България ще бъде "частично изключение" в схемите за разселване на мигрантите в ЕС
  • Полицията задържа още 11 нелегални имигранти в Старозагорско
  • Иранците, избягали от оковите на една безумна власт и сменили вярата си
  • Над 90% от бежанците, получили убежище в България през 2014 г., са сирийци
  • 37 нелегални имигранти бяха заловени на Дунав мост
  • Близо дузина мигранти заловени на влизане у нас