Възгласи "Аллах е велик" и твърдения за репресии над българските мюсюлмани белязаха делото срещу 13-те имами от Родопите. Духовниците застанаха пред Темида с обвинения за проповядване на религиозна омраза и антидемократични идеи.

Пред съда над 200 души се събраха на протест. Част от тях се опитаха да влязат в съдебната зала. Останалите разпънаха плакати с надписи „Отличи истината от заблудата”, „Коранът оценява човешкия живот като една от най-висшите ценности”, „Ислямът нарежда човешкото убийство сред най-големите грехове и престъпления”. Част от протестиращите смятат, че има втори възродителен процес.

Делото за проповядване на радикален ислям от организацията „Ал Уакф ал Ислями” започна миналата седмица при засилени мерки за сигурност.

Началото на процеса днес беше отлагано два пъти заради отсъствието на единия от адвокатите на подсъдимите - Хари Харалампиев. В ранния следобед той се появи пред Съдебната палата с обяснението, че е бил на дело за убийство в София.

По делото са призовани 30 свидетели като четирима от тях са със защитена самоличност. Имената им няма да бъдат оповестени и те няма да бъдат разпитани в съдебната зала, а чрез конферентна връзка.

Друг от свидетелите - Хюсеин Ходжа, твърди, че е заплашван, обиждан и уплашен. Той се отметна от показанията, дадени пред следствието.

Според обвинението имамът от Сърница Саид Мутлу е ръководител на групата, проповядвала радикален ислям в джамиите в Сърница и Пазарджик. Срещу районния мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и имамът от Пазарджик Ахмед Ахмед са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократични ценности, религиозна и расова омраза, членуване в нерегистрирана организация. Останалите 10 подсъдими са изправени пред съда като членове на престъпната организация.

Според прокуратурата за дейността си всички получавали заплати между 200 и 600 евро. Парите са идвали от Саудитска Арабия и са били предавани на ръководителя Мутлу.

В началото на процеса всички подсъдими заявиха, че не се признават за виновни.