Престъпен рекорд в София - посред бял ден 19-годишен рецидивист ограби четири жени само за час в столичния квартал „Люлин”. Някои от жертвите му са с разкъсани уши и травми на гръбнака след наглите нападения.

Полицейската статистика сочи, че уличните грабежи през 2015 година са намалели. Регистрираните престъпления от началото на годината до края на август над 960 и са намалели с 19 % спрямо посегателствата през 2014 г.

Най-много са нападенията, извършени в София - над 500. Следват Варна, Бургас и Пловдив. И макар че столичната полиция също отчита спад с около 30 процента на уличните грабежи, признава, че нападенията стават все по-нагли.

Една от жертвите

25 септември. 9:20 сутринта. След като вече нападнал три жени, нападателят търси четвърта жертва. Подминава кварталния фитнес и навежда глава, за да се скрие от камерите. Продължава по улицата и вижда четвъртата си жертва.

„Хвана ме за ушите и аз... инстинктивно вдигнах ръце да се опазя и явно това е спасило едното ми ухо. Но другото ми го разкъса, откъсвайки ми го и взимайки ми обицата”, разказа Десислава Недева. От болка, тя изпада в шок.

Бисер Боянов е единственият, който тръгва да гони нападателя: „Чух писък и видях съседката, че се държеше за главата и че писка. Изтичах към нея, питах я какво стана. Тя ми каза, че я е обрал. И след това го подгоних”.

Гонитбата продължава с километри. Включват се той и съпругът на друга от жертвите. Накрая го приклещили. Дошла и полиция. А бандитът го ударил на молба за помощ.

Нападателят е предаден на прокуратурата. Регистриран е и друг път за подобни престъпления, твърдят от полицията. И предупреждават, че в есенните месеци грабежите зачестяват.

И 12-годишни нападат

„Профилът на масовите извършители на този вид престъпления са предимно младежи около 25 години. Долната граница вече е паднала горе-долу около 12 години...”, посочи началникът на сектор „Грабежи” в СДВР Калин Ленков.

12-годишните обирджии нападат предимно деца. Под прицела им попадат ученици, а плячката са джобните пари и мобилните телефони.

От столичната полиция предупреждават, че все по-често нападения се правят и в градския транспорт. Обирджиите може да ви издърпат мобилния телефон от ухото, докато говорите. Съветът е да не минавате по неосветени места без придружител.

И да внимавате даже като влизате във входа, защото често нападателите се крият и там.