Продължават масираните полицейски акции в страната срещу нелегални мигранти. Над 160 души бяха откарани за проверка на документи и изясняване на самоличността, съобщи директорът на СДВР Младен Маринов.

Всички са открити на няколко адреса в София, като на собствениците вероятно ще бъдат повдигнати обвинения, че са получили пари и са подпомогнали нелегално преминалите у нас. В „Модерно предградие” полицията откри 14 афганистанци в изоставена къща. Задържаха и 41 иракчани в гараж в друга къща. Между тях имаше семейства с малки деца.

В центъра на София се намират тези с издадени документи от Агенцията за бежанци, но без подслон. В кварталите остават големи групи и семейства, които чакат да бъдат заведени до границата със Сърбия.

Хората мълчаливо показваха приемно-предавателните си протоколи от гранична полиция.

Според документите всички са задържани в Царево на 7 юли. Само малка част от иракчаните имаха карти за самоличност от Агенцията за бежанците.

Иван Трайков от сектор "Миграция" в МВР обясни, че са снети отпечатъци на проверените. „Те получават бели бележки, по-малки, на които пише да се явят на конкретна дата, за да получат документи.”

Образувани са три досъдебни производства срещу българи, които са подпомогнали тези групи да останат на територията на страната ни срещу материална облага.

Хората там се сменят всеки ден, а извозването на всеки един от тях до границата струва до 300 лева.

Нападението с нож

По повод нападението с хладно оръжие от късно снощи стана ясно, че се издирва още един човек. Намушкано беше 17-годишно момче на бул. "Ал. Стамболийски" снощи. Не се изключва връзка с друг случай, отново в района на Първо РПУ в София.

Маринов обясни, че става дума за хулигански подбуди. Част от извършителите са познати на полицията за телесни повреди, грабежи, за притежание на наркотици.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че ще бъде повдигнато обвинение за опит за убийство по хулигански подбуди.