16-годишен пострада при нападение с нож пред столичното 23 СОУ тази сутрин. В основата на инцидента е спор за момиче.

Около 10 часа две момчета на 16 и 17 години се спречкали. Причината - Кристиян, по-малкият, притеснявал приятелката на по-големия, Димитър. Кристиян извадил нож и ранил своя съученик в бедрото, след което избягал.

Инцидентът се разиграл пред очите на десетки деца.

Според сигнал на зрители на място са изпратени линейка и три полицейски екипа.

"Имаше кръв навсякъде. След това дойде много бързо полицията. Линейка дойде, изведоха го от училище, беше ужасно", разказа момиче от училището.

"Той си извади ножа и буквално мина през нас през всички и го наръга. Можеше да пострада и някой друг", заяви друго момиче.

Извършителят е задържан в дома на негов приятел.

Според ученици това не е първият случай, в който Кристиян вади нож.

Пострадалият при нападението е откаран в "Пирогов", няма опасност за живота му.

Учениците са шокирани не само от боя между десетокласниците, но и от факта, че охраната изобщо не се е намесила - разтървавала ги е учителката по музика.

Директорът на училището Нина Чанева заяви, че охранителната фирма трябва да се промени.

"Пропускателният режим би трябвало да стане адекватен и би трябвало да се промени нагласата на родителите. Като пращат децата на училище, да проверяват как идват", коментира тя.

Според експерти обаче камерите и охраната не помагат да се овладее вълната от насилие в училищата. „Това може да се случи с програми за превенция, когато и децата, и възрастните знаят как да реагират, преди да се случи случката”, каза психологът Иван Игов.

Психолозите твърдят, че до момента институциите не са поискали прилагането на подобни програми в училищата у нас.

Директорката заяви, че нападателят Кристиян е момче с проблеми и че е задействана процедура за изключване от училище. От образователното министерство са разпоредили проверка.