Нова по-тежка присъда получи бившият началник на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров, съобщава онлайн изданието lex.bg. Военният съд в София го осъди на 15 години затвор по делото за присвояване на близо 5 млн. лв от разузнаването.

Половината от имуществото му също ще бъде конфискувано.

 „Тези суми са отишли или би трябвало да са отишли по предназначение и през цялото време, когато съм ги утвърждавал, и до ден днешен, аз се ръководя от мисълта и приемам мисълта, че те са отишли именно по своето предназначение”, коментира Киров пред bTV.

Той е категоричен, че делото срещу него е поръчково и политическо.

„Това дело беше много скоротечно и аз знаех предварително резултата. Знаех още миналата година лятото, че ще бъда осъден”, посочи Киров. Той отказа да каже имената на хората, които са му казали. По думите му щяло да дойде време, в което да огласи техните имена.

На въпрос дали знае къде се намират тези 5 млн. лв. Киров отговори: „На един брифинг след първото дело, военно-окръжният прокурор пол. Алексов каза, че съм ги закопал някъде. Да каже къде съм ги закопал, за да ги намерим”.

Бившият директор на НРС генерал-лейтенант Кирчо Киров беше обвинен в това, че от 2007г. до 2011г. като  директор на НРС, в съучастие със свой подчинен началник, е присвоил от бюджета на службата валута-евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от 5,1 млн. лв.

Парите официално са били за дейности, свързани с влизането в ЕС, но са били харчени много след свършването на работата. 

Ще се иска постоянен арест на генерала поради опасения, че ще се укрие.

Защитата ще обжалва. Според адвоката на Киров целта на присъдата е политици да отчетат дейност.

На съучастника на Киров - Димитър Лидарев - полковник от резерва и бивш служител на НРС, Софийски военен съд наложи три години лишаване от свобода, с петгодишен изпитателен срок. По разпореждане на директора си Кирчо Киров, Лидарев е изготвял фалшивите документи за теглене и отчитане на сумите и е получавал парите от касата на службата. 

По друго дело за същия тип присвояване и сходен размер на щетата той получи от две инстанции 10 години затвор, но ВКС върна делото на въззивната инстанция, която още не се е произнесла.

До второто дело срещу ген. Киров се стигна след негови обясненията по първото дело, в които той заявил, че харчил парите при най-висока секретност за разузнавателна дейност, изцяло в интерес на националната сигурност. В архивите на службата обаче не били открити никакви документи за тези разходи

За сметка на това, проверяващите от НРС се натъкнали на фрапиращи факти за теглени и отчитани четирицифрени суми във валута,съобщиха тогава от прокуратурата.

Миналата пролет ген. Киров беше даден на съд и за разгласена държавна тайна, защото разказал в медиите за заловения с хероин българин Живко Русев в Иран, който беше осъден там на доживотен затвор и след това върнат в България, припомня lex.bg.