Варненският окръжен съд осъди Иван Тодоров на 20 години лишаване от свобода при първоначален строг режим заради убийството на Хюлия Маджар на 2 януари миналата година.

Според магистратите, деянието е извършено умишлено, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. Тодоров обаче се възползва от привилегията делото да се гледа по съкратена процедура и това доведе до редуциране на наказанието с една трета.

Така тя стана 13 години и 4 месеца, но в затвора ще прекара 12 години заради времето прекарано в ареста.

Общо 300 000 лева е обезщетението, което Тодоров трябва да заплати на родителите на убитото момиче за причинените им неимуществени вреди.

От обвинителния акт става ясно, че в ранните часове на 2 януари м.г., между Маджар и Тодоров възникнал спор, който отключил агресията на подсъдимия. Според материалите по делото той се надявал да прави секс с жертвата, но тя му отказала.

Тодоров й нанесъл множество удари по главата с юмрук и твърд предмет. След като я убил, той поискал с SMS и 300 000 лева откуп от близките на жертвата си.

Тодоров беше заловен в Амстердам 4 дни след убийството.

Адвокатите и родителите на Хюлия Маджар бяха категорични, че ще потърсят правата си на втора инстанция. Майката на момичето излезе от съдебната зала разплакана. Прокуратурата също ще протестира.