Нови камери за видеоконтрол работят в центъра на София от миналата седмица. Планът е те да се увеличат. 10 от камерите вече записаха крадец на колело в действие.

Екип на bTV направи експеримент - оборудва обикновен велосипед с GPS тракер. Устройството показва онлайн в реално време къде се намира велосипедът във всеки един момент. При кражба устройството може да покаже точното време и конкретната камера, пред която минава крадецът.

Първата нощ колелото оцелява, заключено във вътрешен двор на кооперация, недалеч от НДК. На следващия ден оборудваният с GPS велосипед е оставен от екипа на bTV в друга централна зона на София.

В 23.21 часа системата информира с sms, че обектът се раздвижва. Колелото е откраднато, а екипът проследява в реално време как то преминава триумфално на собствен ход през почти целия център на София, за да спре в къща на улица "Никола Славков".

След подаване на сигнал до тел. 112, следва среща с началника на видеонаблюдението при СДВР Мирослав Ташев. „Това, което виждам аз, е, че извършителят е в светлоотразителна жилетка. Което значи, че спазва закона и така да се каже е подготвен за това нещо”, казва Ташев, гледайки запис от една от камерите в столицата.

Освен, че е прилежен велосипедист, облечен със светлоотразителна жилетка, крадецът на колелото най-спокойно е преминал пред обективите на 9 камери за времето от 11 минути, колкото му е отнело да открадне колелото и да го скрие.

„Откраднатият велосипед е преминал през камерите, разположени на бул. „Мария Луиза" и бул. „Тодор Александров". Също така „Витошка" и „Патриарха". Колегите от пето РПУ работят по случая, надявам се, че видеоматериалът ще им свърши работа. През деня е по-голяма възможността да се разпознае лицето на конкретен извършител. През нощта образът е по-лош”, обяснява още Ташев.

Ниската светлочувствителност на лещите на камерите прави дневните кадри значително по-качествени и използваеми от нощните. Според МВР шансът евентуален крадец да бъде идентифициран и хванат е около 90%, ако престъплението се случи в зоната, покрита от видео контрол през деня. Но не така е през нощта.

Дали камерите помогнаха за разкриването на престъплението и каква е разкриваемостта на кражбите на колела - утре в „Тази сутрин".