на живо

Защо "Лудогорец" може смело да мечтае за отстраняването на "Милан"?

Българският шампион със златен шанс да задълбочи кризата при "росонерите"

Lap.bg

Съдбата отреди на "Лудогорец" да играе с един от най-големите клубове в Европа - "Милан". Името звучи стряскащо, но повярват ли си в Разград, може да постигнат нещо, което до преди 6 години щеше да звучи налудничаво, направо нелепо. Ето че шампионът на България има шанс, какъвто рядко се открива.

Защо "Лудогорец" може да вярва, че отсраняването на един от титаните в италианския футбол е мисия възможна? Причините са няколко: 

1. "Милан" изживява поредната си тежка криза. В началото на сезона надеждите на отбора бяха да се конкурира успешно с най-добрите в Италия и да заеме място в топ 4. Планът беше разбит на пух и прах, въпреки бурното трансферно лято, в което бяха похарчени над 200 милиона евро. За поредна година.

Снимка: Getty Images

Това доведе до треньорска смяна. Само че и с Дженаро Гатузо нещата не започват добре. Треньорът ще има нужда от доста повече време, за да избистри състав и тактика. Едва ли за два месеца Гатузо ще успее да сглоби машина, която да набере скорост и да гази опонентите. Само професорите в тази работа могат да го направят. Не мисля, че някой вярва, че бившият играч на "Милан" е такъв. На младия треньор му трябва постоянство в резултатите. Поредица от победи ще разтовари напрежението от плещите му, той ще може да гледа по-смело към бъдещето и да си изготви план за него. Към добрите резултати трябва да прибавим и спечелено дерби в Серия "А".

Снимка: Getty Images

2. Тактиката на "Милан". Предпазливостта на Гатузо ще присъства и в първия му мач в Европа като треньор. Бившият полузащитник се прослави с това, че отборите, които води имаха добра защита, но изключително ялово нападание. И преди идването на Гатузо това си беше проблемът на "Милан" и освен ако Калинич, Андре Силва или Кутроне не намерят своето "моджо" няма как да очакваме голове от тях срещу "Лудогорец". Домакинството трябва да бъде оползотворено максимално от Димитър Димитров-Херо в тази насока. Опитът в евробитките е на негова страна и това може да се окаже много важен коз по пътя към победата.

3. Стилът на игра. "Милан" в момента няма изграден стил. Логично, след като бяха привлечени 11 нови играчи, смени се треньора и аклиматизацията на новите в отбора не върви добре. В играта на "росонерите" липсва креативност, бързина, смяна на темпото, увереност и стабилност в защита. Синхронът тотално отсъства, а за да има такъв ще трябва време поне до края на сезона.

Снимка: Lap.bg

В лагера на "Лудогорец" е точно обратното. Футболистите се познават отлично, тъй като са заедно от години. Стилът е претърпял леки корекции, но всеки знае какво може да очаква от разградчани като игра.

Бързата и технична игра на бразилците може да се окаже голямата неприятност за "Милан". Този сезон явно на гранда от Милано му се е паднало все да играе с отбори от Източна Европа. В групите на Лига Европа два пъти завърши 0:0 с АЕК, загуби от "Риека" с 0:2 и спечели супер трудно с 3:2 с гол в 90-ата минута на "Сан Сиро".

В квалификациите беше по-леко срещу македонския "Шкендия" и румънския "Университатя". Поглеждайки по-назад във времето се вижда, че "Милан" играе трудно срещу отбори от Изтока. Например, в Шампионската лига резултатите срещу "Зенит" (3:2 като гост и 0:1 у дома), БАТЕ (2:0 у дома и 1:1 като гост), "Виктория" Пилзен (2:0 у дома и 2:2 като гост) показват, че равен или победа в Разград е нещо реалистично.

4. Проблемите извън терена. В "Милан" цари хаос извън игрището. Спортният директор Масимилиано Мирабели и изпълнителният директор Марко Фасоне опитаха всичко през лятото да укрепят отбора. Това не се случи и напрежението върху тях расте и все повече медии са поставили лупа върху всяко едно тяхно действие или идея за трансфер.

Драми има и със собствеността. Оказа се, че китайците, които закупиха акциите от Силвио Берлускони, са истинска енигма и не е ясно дали имат парите да издържат "Милан". Проблеми има с УЕФА и финансовия феърплей. По последни данни Фасоне все пак е успял да се споразумее с футболната централа, за да не последват наказания.

Разгорещен е казусът с Джанлуиджи Донарума и натиска от агента му Мино Райола към ръководството с целта да припечели още някой милион евро, продавайки вратаря час по-скоро.

Снимка: Getty Images

Всичко това оказва влияние на настроение и спокойствие в съблекалнята. От тях пък зависят и резултатите.

Ситуацията на "Милан" отчасти прилича на онази на "Лацио" от 2014 г. Тогава помним какво се случи с "римските орли" в битките с "Лудогорец". Далеч съм от мисълта, че мачовете от 1/16-финалите в Лига Европа ще се повторят, но и тогава всички приписваха етикета "фаворит" на италианците, но той падна още на "Олимпико". Трябва да се добавят и равенството с друг голям отбор в Европа "Ливърпул" в Шампионската лига, който също не се намираше в добро състояние и от това се възползва българският тим. Равенството с ПСЖ миналата година в Париж също може да се причисли към силните резултати на отбора от Разград.

Изводът е един: не промени ли "Милан" драстично играта си в следващия месец не го очаква нищо добро на "Лудогорец Арена". Като нищо може да си тръгне с откъснат етикет "фаворит" на 15 февруари. "Лудогорец" няма какво да губи от тези мачове. Може само да спечели. Този път много. Отстраниш ли четвъртия най-титулуван отбор в света няма как да не се прочуеш и да привлечеш вниманието за доста дълго време. Бъди смел. Рискувай. Нищо не може да замени опита.