Днес ще ви говоря за бал-а. Малко от нас знаят, че от тази старобългарска дума произхожда името на нашата страна - България.

БАЛ или БЪЛ, означавало глава, а ГАР - род, народ. Така се родила думичката Българ, така че спокойно можем да кажем, че още от древни времена ние живеем в страната на бал-овете. Но не тези абитуриентските, в които толкова жадно сме се вторачили в последната седмица, а онези маскаради, които били толкова популярни през Средновековието.

Събитията в Галиче са показателни за приповдигнатото настроение, което могат да предизвикат изпаренията от домашната ракия. Спомням си кадърът от местните избори, в който Ценко Чоков беше застанал в поза местен император-трапер и с жестове и ланец демонстрираше на съселяните си и журналистите своето превъзходство. Балът в Галиче започна с ура и "сине, сине" и завърши с типичния "българ", в който един човек се държи с другите като с крепостни селяни, които сами са си го избрали. Това е минимодел на много места, в които местните дерибеи се избират почти мажоритарно и винаги печелят. Ако държавата все пак реши да се намеси, това ще стане защото тарикатите в един момент стават политически неудобни и балът на чудовищата свършва, за да започне отново.  

И докато тема номер едно в държавата за поредна година станаха костюмите на абитуриентите, никой така и не разбра какви ги свършиха на матурите. Младите бяха обвинени, че са преписвачи, което е също толкова опростенческо колкото да кажеш, че да си с хубав костюм на бала е престъпление, а с евтин костюм - добродетел. И двете твърдения са еднакво обидни. Важно е какъв човек си, а не какъв костюм носиш, но жаждата за сензации постави под общ знаменател и тези, и онези. Колко познато, колко характерно. Сигурен съм, че много момчета и момичета са се чудели след бала с размътени глави за какво е била цялата тази шумотевица, а тези които са се погледнали в кривото огледало на някои издания са видели не себе си, а обърканата ценностна система на техните редактори, които все по-често гледат на журналистиката като на фейсбук статус.

Маскарадът става пълен, защото никой не иска да надникне под маската, а там се крият истинските хора, въпроси и отговори. Докато слушате и гледате за Ценко Чоков и коментирате стила на децата си - цените на горивата постепенно отново започнаха да лазят нагоре. Хайде на бас, че това ще се използва от много бизнесмени, за да вдигнат цените на всичко, независимо че никой не се сети да ги свали при поевтиняването на горивата. В маскарада обаче на никого не му пука.

Все пак всички сме в този бал...гар.