Най-интересните мачове от новия сезон на Шампионската лига започват – предварителните кръгове са вече в историята, а днес са първите плейофи за груповата фаза на най-силния клубен турнир в света. 20 тима спорят за 10 места сред шампионите – Байер, Лацио, Манчестър Юнайтед, Валенсия, Монако, Спортинг, Селтик... компанията е впечатляваща, залогът е сериозен и мачовете ще са много интересни. Ето своеобразната класация на няколко вълнуващи въпроса в навечерието на първите дербита:

Ще успее ли Юнайтед?

Големият въпрос на тазгодишния сезон в Шампионската лига несъмнено касае „червените дяволи“. След миналогодишното фиаско и седмото място в Премиършип, Манчестър Юнайтед гледа кампанията по телевизията, обнови отбора (и мениджъра, разбира се), класира се в Топ 4 и сега би трябвало да е готов за фурор. Заедно с Луис ван Гаал новият облик на тима се допълва от имена като Себастиан Швайнщайгер, Мемфис Депай, Морган Шнайдерлин и Матео Дармиан, а началото в Премиършип е категорично с две (макар и минимални) победи от два мача.

Съперниците от Брюж не са за подценяване, особено след като обърнаха гръцкия Панатинайкос – най-добрият отговор на загубата с 2:1 в Гърция бяха трите гола на домашен терен и белгийците се оказаха в предверието на груповата фаза. Никога в историята си до момента двата тима не са играли един срещу друг, но това не вярвам да попречи за силните мачове тази и следващата седмица.“Клубът и аз лично имаме много сериозна визитка в Шампионската лига и, макар да не е много лесно, когато става дума за квалификации, очаквам предизвикателството с огромен интерес“, обяви Луис ван Гаал преди мача и няма как да не му вярваме.

Ще има ли пет испански тима сред „шампионската селекция“?

Ако Валенсия се наложи над Монако в плейофите, Испания ще има цели пет претендента в групите на Шампионската лига този сезон – постижение, което никоя държава не е достигнала в историята на най-силния и комерсиален евротурнир. Е, причината не се крие само в „извънземните“ испански тимове, а и в новите регулации на УЕФА – от този сезон максимумът участници от една страна е пет, с един повече от позволеното до момента. Преди два сезона Англия можеше да се похвали със същото постижение, но Челси взе заслужената от Тотнъм четвърта квота. УЕФА вече позволи и пети отбор, а най-щастливи ще са тимовете от Примера – Барселона, Атлетико и Реал са в групите по заслуги, Севиля се класира като шампион на Лига Европа, а Валенсия... държи съдбата си в ръце.

Испанците трябва да преборят Монако, които стигнаха до четвъртфинала миналия сезон, преди да загубят от Ювентус. Бившият тим на Димитър Бербатов трябва доста да се постарае, за да подобри постижението си, но възможностите са налице, спомняме си „какво направиха миналия сезон“. Ако сте забравили, попитайте Арсенал.

Нова приказка за Бате или втори шанс за Партизан?

На няколко пъти стана дума за история и тази година Бате (Борисов) има шанс да продължи да я пише. Беларусите, които според някои родни функционери преди няколко години бяха върху трактори, вече имат във визитката си няколко поредни участия в групите на Шампионската лига (с една пауза преди два сезона), сред които и победа над Байерн именно когато баварците вдигнаха трофея в турнира. В последните три плейофа Бате са непобедими в предварителния кръг (три от три срещу Щурм, израелския Кирят Шмона и Слован), а тази година предизвикателството се нарича Партизан.

Подсилен от сериозно българско подкрепление, сръбският шампион има шанс да „измие срама“ от последното участие в групите на ШЛ. Преди пет години Партизан прескочи с дузпи плейофите срещу Андерлехт и полсе записа шест загуби в шест мача и голова разлика 2:13 в група с Шахтьор, Арсенал и Брага.

Това ли е шансът на Рапид?

Споменавайки Шахтьор, стигаме до последното дерби в тази особена класация – срещу австрийците от Рапид. Сигурно свързвате тима с престоя във Виена на култовия Трифон Иванов, който с бяло-зелената фланелка печели титлата и купата на Австрия, а през 1996 достига до финала на Купата на купите, където тимът от Виена губи с 0:1 от ПСЖ. Доскоро това бе най-големият евроуспех на Рапид, но дали сега не се задава нещо по-интересно?

Миналия сезон Рапид е втори в австрийското първенство и никой не очаква бомбата, която тимът хвърли в последния кръг с отстраняването на Аякс. Холандският гранд се сгромоляса впечатляващо, след като „изненадата“ от Австрия записа спиращо дъха равенство от 0:2 у дома (и то с човек по-малко почти цяло второ полувреме), а след това на Амстердам Арена победи с 3:2 и така сложи край на евроабонамента на четирикратния носител на трофея. Междувременно след четири кръга в австрийската Бундеслига, Рапид е едноличен лидер с четири победи и едно равенство и голова разлика 14:6 и продължава с добрата и резултатна игра.

Изпитанието за Рапид ще е огромно, тъй като преди групите ги очаква Шахтьор. Макар да нямат визитката на Аякс, украинците са сред „обичайните заподозрени“ в последните няколко издания на Шампионската лига, имат пет поредни участия в груповата фаза на турнира и три класирания за директните елиминации след тях. Личната ми прогноза е за резултатен мач, а кой ще се класира ще знаем едва следващата седмица.

Не пропускайте първите мачове в Шампионска лига и Серия А  в каналите на bTV Media Group!