70 хиляди души на опозиционен митинг в Москва? Едва ли миналия четвъртък, дори най-оптимистичните противници на Кремъл, щяха се съгласят, че толкова хора ще излязат на протест по улиците на руската столица. Но неизвестни лица застреляха Борис Немцов и "объркаха всичко".

Първомартенският митинг на опозицията в югоизточните покрайнини на Москва – кв. "Марино" беше отменен. Вместо него се състоя огромна по численост траурна манифестация под самите прозорци на Кремъл, последвана от още по-многолюдна траурна церемоня по погребението на Немцов.

Всъщност смъртта на политика даде нов тласък на опозицията, която се позагуби, откакто Владимир Путин води..., простете, не води война с Украйна.

Сега, разбира се, ще кажете - тоя пак търси под вола теле, теория на конспирациите и т.н. Ето някои факти.

Русия е обхваната от безпрецедентна икономическа криза, заради санкциите, наложени от ЕС, САЩ, Канада, Норвегия и Япония. За по-малко от година цената на долара спрямо руската рубла скочи двойно.

Заради контрамерките, които Москва наложи на западните си „партньори”, от магазините изчезнаха ключови хранителни стоки, а държавата роди абсурдното понятие вносозамяна или в оригинал - импортозамещение. В резултат храните поскъпнаха средно с 30 на сто.

Наборни войници са принуждавани да подписват свръхсрочни договори с армията и вероятно, да служат на нелегитимни мисии в Украйна.

В такава ситуация, дори у нас щеше да има митинги, протести, искания за оставки. Нищо подобно не се случи в Русия. Спомняте ли си за голям опозиционен митинг в Москва или друг руски град през последната година?

Последното събиране на противници на Кремъл се състоя на 30 декември м.г. и събра цифром и словом 2000 души, по изчисления на журналистите, а не на полицията. Митингът беше реакция на скандалната ефективна присъда срещу брата на Алексей Навални по скалъпеното дело „Ив Роше”.

Нещо повече - самият Алексей Навални де факто призна, че политиката на Владимир Путин по отношения на Украйна е правилна, като заяви, че не би върнал полуостров Крим на Киев, дори да стане президент.

Другият кандидат за трона в Белокаменна Москва – бившият олигарх, а сега изгнаник Михаил Ходорковски е на същото мнение.

И за финал – черешката на тортата.

26 февруари (ден преди убийството на Немцов) - популярността на Владимир Путин достига 86 процента. Изчислението е на „Левада Център” – независима, авторитетна и меродавна институция.

„Съмнявам се, че Путин е дал разпореждането... Путин създаде атмосферата, в която такива политически убийства, стават възможни”, заяви Гари Каспаров след екзекуцията.

  • 40 дни от разстрела на Борис Немцов в Москва
  • Нов свидетел на разстрела на Немцов
  • Общо петима обвинени за убийството на Борис Немцов
  • Русия нарече "връх на цинизма" критичната оценка на ЕП по повод смъртта на Немцов
  • Водолази намериха пистолета, с който е убит Борис Немцов
  • Обрат на процеса за убийството на Борис Немцов
  • Трима заподозрени за убийството на Борис Немцов искат на свобода
  • Немцов убит заради критики към исляма
  • Петима души в ареста за убийството на Немцов
  • Заподозрян за убийството на Немцов се взриви при арест