Още в първата си седмица Доналд Тръмп издаде указ, с който забранява на гражданите на седем мюсюлмански страни да влизат на територията на САЩ.

Още първата нощ на действието си указът за "защита на нацията" роди хаос по летищата и притесни хиляди чужденци в Америка за техния собствен живот в страната на "демокрацията и свободата".

Дами и господа, преди да поздравите Тръмп за това му решение, нека ви кажа няколко неща, които ще ви покажат цялото лицемерие, което се крие в тази уж крайна мярка или поне ще ви накара да се замислите.

"Да направим Америка сигурна отново" означава да забраняваш на гражданите на седем държави достъп до твоя територия при положение, че твоята страна и партията, която седи зад теб е виновна за разрухата в Близкия Изток. Републиканците и Буш разпалиха иракския ужас и само няколко месеца не им достигнаха да осъществят плановете си за военен удар по Иран, може би помните, а може би не.

"Да направим Америка сигурна отново" явно означава лекичко да пропуснеш дори да споменеш Саудитска Арабия в този списък при положение, че 19 от атентаторите на 11 септември са саудитски граждани, заедно с Осама Бен Ладен.

"Да направим Америка сигурна отново" явно означава да продължаваш да наводняваш тези страни с оръжията си и после да говориш за тероризъм, мир и демокрация. Защото все още Съединените щати са износител номер едно на оръжия в света.

"Да направим Америка сигурна отново" явно означава да се затвориш за бежанци, при положение, че твоята страна не е поела и един процент от бежанската тежест, която поема Европа в момента. И не толкова заради Европа, а заради твоята собствена объркана политика на намеса по целия свят.

Защото сирийските бежанци в Америка са не повече от 10 000 за миналата година, докато тук толкова има само в някой краен квартал на Берлин.

"Да направим Америка сигурна отново" явно означава да заявиш, че ще се противопоставяш на всяка законодателна инициатива, която цели да ограничи правото на всеки ненормален индивид да притежава оръжие, с което може да стреля в киното, в училището или в университета. Ще се противопостави ли Тръмп на това? Не, няма да го чуете да го прави.

Започвам да си мисля, че навлизаме в период на изграждане на имунитет. На всички е ясно, че така не може да продължава, но докато чакаме нашето голямо общо узряване, може би популистите ще се превъртят няколко пъти начело на различни държави, освен ако самото общество не ги спре, но това надали ще се случи.

Само така хората могат да разберат, че новите, модерни крясъци на популистите не предлагат решения, а ще задълбочават проблемите. Популистите са на мода навсякъде и вероятно ще получат своя шанс. Този процес не може да бъде спрян. Но той е и ваксина - леко те разболява, за да изградиш имунитет.

Въпросът е - доколко леко ще се разболеем и колко силен е този имунитет? Защото светът вече си има достатъчно войни и не се нуждае от нови. Особено в Европа, която винаги е плащала най-скъпата цена за американските грешки в миналото.