Става наистина забавно. За наша сметка, да, ала няма значение. Важни са фактите и реалностите.

Кой вкара Турция в ислямската каша сунити срещу шиити? В Анкара отлично са знаели, че като погват до смърт Ислямска държава се намесват директно и в „хибридната война” на Путин срещу България. Как така ли? Ами просто като с внушителното си военно присъствие отнемат на Москва свободата да се „разпорежда с обстановката”. А ние пък косвено получаваме закрила от могъщ съюзник. Защото Турция представлява освен собствената си мощ, тъй и гигантската мощ на НАТО. Така ли е, уважаеми русофили? Така е я!

Е, какво ви говори фактът, че Турция обявява на света включването и на огромната ВВС база Инжерлик в кампанията за ликвидирането на дивите джихадисти? Какво ви говори информацията, че Турция сама си произвежда по лиценз изтребителите на САЩ F-16? Изобщо Турция на сцената означава стопроцентово смачкване както на кюрдските сепаратисти, тъй и на бабаитите от т.н. ислямска държава.

Днешният американски президент, главнокомандващ бойна авиация, флота, десантни и всякакви други най-модерни офанзивни и защитни сили остави без реакция унизителните кадри на коленичели американски граждани, преди маскираният палач, положил гальовно ръка върху рамото на нещастника, да му отреже главата с кухненски нож. Да, Обама очевидно приема зверството като недостатъчно предизвикателство, но мога да ви гарантирам, че следващият президент, който абсолютно сигурно ще е от Републиканската партия, ще е коренно различен.

Но, наистина, кой сбърка с България? Кой? И как?

Сбърка недостигът от сиво вещество там, където би следвало да го има. Хайде помъчете се да помислите не като българин, а все едно сте руснак във ваканция на Слънчев бряг. Как бихте коментирали събитията и новата евростратегическа картина. Започваме проучвания за петрол и газ в нашата част от черноморския шелф - само този факт е достатъчен, няма повече тотална зависимост, слагаме началото на разбримчване на бездънен чорап, производство Газпром, само гледайте колко доброжелатели ще изпищят.

Макар и да е като казус встрани, проблемът Украйна не е вече същият. Не стоят вече по същия начин и важни детайли от добива, преработката, преноса и пр. на петрол и газ. Преди гръмотевичната поява на Турция не само като енергиен, а и като чисто политически фактор в “близката чужбина” на Путин, неговата Русия се изживяваше като суперсила. Както е фалшиво всичко след Иван Грозни и Петър Първи. Дори най просъветската бивша соцрепублика България беше дамгосана като враг.

Сега вече е друго. Дори е много, много друго. Защото върху Турция не можеш ей тъй да посегнеш и после да си свиркаш. Бих казал, че никой с претенции да е играч в нервозния Среден изток, не бива да закача Турция. Ако не мисли да се самоубива, разбира се. И като казвам никога, имам предвид действително никога. И разните там крила и крилца на Исляма, отнесените от вихъра националисти, патриоти и подобни.

А какво направиха джихадистите? Или може да са били кюрдите. Изтресаха тъкмо в Турция терористичен атентат с 30 убити невинни граждани. Оттук насетне препоръчвам на нашенеца хубаво да гледа какво става. И поне за момент да престане да мисли за мангизи. Защото у нас гробокопачите на България вече се знае какво искат. Затова на нашенеца му казвам: живееш, драги, в райска природа, ти не си виновен, че от Сан Стефано до информационните технологии интелигентни чужденци са ти промивали мозъка в свой интерес. Нито си виновен че 50 години ти налагаха не вяра, а атеизъм.

Но ти можеш да сложиш кръст на миналото. МОЖЕШ! Запомни го, МОЖЕШ!!!

Просто се протегни и си вземи свободата.