"Благодарение на някои от водещите спортни издания в България лесно успях да реализирам тази мечта (б.а. - да бъде част от истински футболен клуб от Висшата лига), въпреки че бях далеч от професионалния футбол" – думите са на 21-годишния студент Петър Георгиев, който простичко доказа колко фиктивна може да бъде ролята на спортните медии, когато става дума за интересна „новина“, събираща на едно място Премиършип и български талант.

В последните няколко години Петър на два пъти успя да заблуди уж водещи спортни издания и, без да е стъпвал на терена в професионален екип, виртуално реализира два ключови трансфера в английската Висша лига – първо в лондонския "Тотнъм", а след това и в "Нюкясъл".

През август 2010 г. единственият досег на младежа с големия футбол са телевизионните игри, но това не му пречи на шега да изпрати мейл до сочената за най-четена онлайн спортна медия в България със заглавие "Талант на "Славия" на проби в "Тотнъм". Едва три изречения, едно от които разказва как 16-годишният Петър Георгиев е бил наблюдаван лично от Хари Реднап, и новината е отразена първо от спортния сайт, а след това и от редица други издания, с което "виртуалната кариера" на младежа на Острова официално започва.

"След като четири сезона защитавах цветовете на "шпорите", преди няколко дни реших, че е дошъл моментът за промяна в кариерата ми на футболист. Обнадежден от предишния си успех, трябваше да разбера дали все още е толкова лесно в България да се публикува и разпространи непроверена информация. И колко време ще ми отнеме", казва младият "талант" и следващият му ход има различна стратегия, но абсолютно същия успех.

През фалшифициран профил на "Нюкясъл" в "Туитър" Петър "официално съобщава", че клубът е подписал с 20-годишния български талант Петър Георгиев от юношеската формация на "Тотнъм".

Скрийншот с "новината", заедно с публикацията от 2010 г., е изпратен на няколко спортни медии и отразяването е светкавично. Малко по-късно, когато самият Петър признава за конспирацията си, новината от сайтовете е свалена, но усещането за липса на журналистически професионализъм остава без промяна.

Проверката на дадена информация, получена от някакъв си (може би и наскоро регистриран) мейл, започва да изчезва като практика от иначе професионални медии с огромен пазарен дял. Причините са две – от една страна новинарският поток е изключително сериозен, а от друга повечето онлайн медии изкуствено поддържат голям брой публикации, понеже те провокират повече импресии и са основа за реклама. Така че порочният кръг предполага сайтовете да са пълни с много на брой статии с непроверено ниво и ниско качество. След което това съдържание "прелива" в останалите "по-бавни" като реакция медии – радио, печат и телевизия, за да се стигне до значително "изкривяване" на новините или пък до смешни примери за липса на професионализъм като този на Петър. А лъжата в основата се повтаря десетки пъти, докато заприлича на истина.

Във футбола подобни истории всъщност изобщо не са чудни. Пословичен е примерът с Грег Акселрод – французин, който преди години се появи на проби в ЦСКА преди началото на сезона и впоследствие се оказа, че не е футболист, а само се представя за такъв.

Историята на пишман играча стигна и до "Уолстрийт джърнъл", които посветиха публикация на него. "Изненадващото е, че 27-годишният промотър на събития успя да убеди много хора, че е истински футболист. И това стана благодарение на много изявления, личен уебсайт, прессъобщения и клипове с играта му", пише в материала. Акселрод наистина си беше подготвил доста впечатляваща визитка, включваща престой във френския гранд "Пари Сен Жермен" и английския "Суиндън", както и интерес от страна на "Бока Хуниорс".

В уебсайта на Грег имаше записи от попадение с фланелката на английския тим (всъщност от демонстративен благотворителен мач), част от похвално интервю с треньора на "Суиндън" (изрязана е важната част "но няма никакви качества за футбол на професионално ниво, особено на Острова"), съобщение, че е дарител във фондацията на Ланс Армстронг за борба с рака (всъщност просто си е купил жълта Лайфстронг гривна за 1 долар) и т.н.

"Съжалявам, ако съм излъгал малко в автобиографията си, но не съм взел и едно евро от никого. Исках просто да получа шанс и да покажа, че мога да играя на най-високо ниво. Просто постъпих като 99% от приятелите си, които пишат, че знаят английски в автобиографиите си, а всъщност не могат да броят и до три", обяснява мотивите си в едно интервю Акселрод.

Още на първата тренировка тогавашният треньор на ЦСКА Любослав Пенев разконспирира Грег и анализаторите веднага му лепнаха култовия прякор Ментето, което в последствие се превърна в нарицателно за противоречивите качества на по-голямата част от чужденците, препоръчани от комбинативни мениджъри на родните клубове.

Проблемът всъщност е с лесното манипулиране на жадните за комисионни и бърза печалба родни футболни хора, всъщност качествата на Грег Акселрод или кое да е "младолико" африканско попълнение остават далеч на заден план, стига нещата да изглеждат сравнително нормални на първо четене.

Подобни "излишни движения" като анализ на документи, сравняване на показатели, изискване на официална информация от дадена централа само биха забавили иначе супер спешната сделка и са още една причина за ниското ниво на родния футбол.

Или както казва Петър "когато след десет години реша да завърша кариерата си в Барселона, ще знам към кого да се обърна", визирайки родните медии. Дано до тогава българските спортни издания, а и футболът ни изобщо, са се научили да гледат на събитията по обективния, а не по лесния начин. Иначе сме обречени, и новините, и футболът, и футболистите ни да си останат едно голямо "менте".