на живо

Столица на спорта? Сигурно се шегувате

В "Арена Армеец" е скъпо, в останалите зали - опасно

30 юли 2011 г. Часът е точно 18:15. Премиерът Бойко Борисов, министърът на спорта Свилен Нейков и кметът на София Йорданка Фандъкова прерязват лентата на "Арена Армеец София". Съоръжението струва на държавата 108 млн. лв. Това е първата спортна зала, построена в столицата от 1983 г. насам.

18 ноември 2016 г. Часът е точно 18:15. След 15 минути трябва да стартира вечното дерби в мъжкия ни волейбол между ЦСКА и "Левски". "Червени" и "сини" загряват, напрежението се покачва. Само че нещо не е наред. От трибуните не ехтят познатите скандирания. Там се е настанила зловеща тишина. Грохналата зала "Васил Симов" е празна като погледа на мъртвец. Непримиримите съперници правят супер мач, ЦСКА бие с 3:2. Но единствените радостни възгласи идват от самите волейболисти.

26 ноември 2016 г. Часът е точно 18:15. В центъра на София мънички и грациозни състезателки по художествена гимнастика подхвърлят обръчите с шапки и ръкавици. Техният клуб "Левски-Триадица" има седем състезателки в националния отбор, но залата е в окаяно състояние и не е ремонтирана над 30 години. Покривът тече, отопление няма, ламперията може всеки момент да се срути върху момичетата.

Този списък с абсурдни примери и контрасти е безкраен. Просто се разходете из залите в София около 18:15 ч. в произволен ден. Нашата любима София, която бе официално избрана за Европейска столица на спорта 2018. Ако случайно сте пропуснали този факт и не ви се вярва - проверете сами. Инициативата си има собствен сайт и страница във фейсбук. Не са изпипани особено професионално, но пък е сигурно, че обществената поръчка си е струвала.

Построяването на "Арена Армеец" без съмнение бе крайно наложително. Достатъчно е да си припомним пълните трибуни на Евро 2015 по волейбол. Или предстоящия сблъсък на Кубрат Пулев със Самуел Питър. Плюс бенефисите на момичетата от ансамбъла, на Йордан Йовчев и на Георги Младенов, демонстративния мач между Григор Димитров и Гаел Монфис...

И да - да ползваш подобна зала е скъпо удоволствие. 25 000 лева на ден може да изглеждат непосилно, но такива са реалностите. Ценоразписът е публичен и не подлежи на коментар. Както и безсмисленият кръговрат на едни пари - от клубовете и федерациите към бюджета и обратно. Проблемът е съвсем друг - огромната бездна между лъскавата витрина и прашната, студена, опасна за живота реалност зад нея.

Волейболните ЦСКА и "Левски" правят и невъзможното, за да оцелеят. Но вместо по-добри времена дочакаха исторически срам - да играят без публика. ЦСКА и "Левски"! В същото време федерацията "стопанисва" своя "дом" - зала "Христо Ботев". Наемът е символичен - 5000 лв. на месец, но явно и те са проблем. Ако случайно се чудите - в "Христо Ботев" волейбол не се играе. Залата е обявена за опасна. А "Левски" домакинства в Горна Малина...

Иначе световното първенство през 2018 г. е обезпечено чрез големите зали в София, Пловдив, Русе, Варна...Лъскави витрини за стотици милиони. Широко отворени за онези, които генерират много пари. И абсолютно непристъпни за всички останали.

В същото време вече 6 години в Камчия се издига един спортен комплекс, който сякаш е от друга планета. Той всъщност е на друга държава - едноличен собственик е правителството на Москва. Центърът е част от санаторно-оздравителен комплекс, предназначен за летен отдих на руски ученици и ветерани от войната. Там има плувен басейн с олимпийски размери със системи за подводно озвучаване и за безопасност при скокове във вода. Лекоатлетическа листа с 4 коридора и дължина 200 метра (единствената по рода си към момента у нас).  Заледяваща се многофункционална зала, тепих за борба и джудо, килим за художествена гимнастика, модерно табло, уреди за спортна гимнастика...И всичко това за деца, които просто се раздвижват по време на черноморския си лагер...

2018 година е близо и сигурно програмата ще е богата, а речите - напоителни. София обаче ще стане столица на спорта тогава, когато във всеки голям квартал има поне по един подобен комплекс. Достъпен за всички и същевременно пригоден за официални състезания от вътрешния календар. Останалото е прах в очите и непростим риск със здравето на нашите деца.