И защо ни бяха нужни тези избори? Какво ново ни донесоха резултатите от миналата неделя, освен група нови депутати и все същите стари такива, които влизат в новия български парламент, който трудно ще се различава от стария парламент. И докато реална промяна няма, нека си представим поне една реалити промяна.

Да сменим жената. Да сменим и мъжа...

Сега ще ви обясня. Представете си Корнелия Нинова да стане за седмица лидер на ГЕРБ, а Бойко Борисов да оглави БСП. Не вярвам това да е проблем за никого от тях, след като Нинова има и дясно лице, а Борисов леви убеждения – ще вдига и минимална, и средна работна заплата.

Представете си тогава какво ще се случи – Нинова ще тръгне да подмладява ГЕРБ – с голямата дъщеря на Цветан Цветанов, племенника на Красимир Велчев и внучето на Вежди Рашидов. Така де, няма само в БСП подмладяването да включва дъщерите на Нора Ананиева и Георги Пирински, и внука на Пеко Таков.

Борисов веднага ще цака с включването на някои стари леви остриета като Янаки Стоилов, Георги Божинов, Михаил Миков и Георги Кадиев. Той няма да спре дотук. Към БСП ще се присъединят и неуспелите кандидати Слави Бинев и Евгений Михайлов, които останали без партия, просто ще твърдят, че те не са червени, а са просто от "гражданската квота".

Нинова ще се амбицира и ще понижи Цветанов, който ще бъде заместен от Крум Зарков. По тази линия коалицията между ГЕРБ и Патриотите ще бъде скрепена, защото денем Зарков ще измъчва нечий дядо, а Валери Симеонов ще дърпа нечия баба. Всички ще са доволни, а и двете партии ще живнат. Програмата за саниране ще продължи с Реформаторския блок, независимо, че в него никой няма да е останал.

Ако не друго, в парламента поне ще стане весело, а вместо да гласуваме мажоритарно, ще гоним и избираме депутатите със смси, постъпленията от които ще заменят субсидиите.  Ако не им изнася – партиите ще заплашат с концерт на Нона Йотова пред парламента.

А сега сериозно. Дами и господа, все пак вотът в миналата неделя беше полезен за отрезвяването и сред политиците, и сред техните избиратели. На първо място, резултатите показаха, че подкрепата на Румен Радев на президентските избори не е равна на подкрепата за БСП. Странната антиевропейска кампания на БСП, в която се говореше много повече за Русия и Канада фактически не донесе нищо на партията, по времето на чието управление България беше приета в Европейския съюз.

Някак си не им отиваше да говорят толкова против Европа, при положение, че тя е подложена на вероломна атака от страна на Реджеп Ердоган от юг. Така все същият Бойко Борисов спечели все същите избори. Ако очаквате някаква генерална промяна, тя се отлага. И изобщо не е сигурно дали се отлага само до следващите избори. Защото в последните години те дават все същата картина. А тя вече струва около 200 млн. лв., които харчим за избори.