Според стотици хиляди зрители, футболни фенове и анализатори от цял свят миналата седмица финалът на Шампионската лига стана ясен – лигата ще има нов шампион, а другият полуфинал ще бъде протоколен. В Италия Реал загуби от Ювентус, а Барселона победи категорично и безапелационно „осакатения“ Байерн, като трите гола преднина преди днешния реванш в Мюнхен изглеждат почти непреодолимо препятствие.

Защо „почти“ – откъде да започнем, не само заради духът и концепцията на баварците да играят и доминират постоянно. Не само заради домакинството и препълнения Алианц Арена. Не само заради миналия квалификационен кръг и зрелищния отговор на предишното „отписване“ на Байерн срещу Порто. Не само заради ролята на Хосеп Гуардиола, който дори скептиците и недоброжелателите описват като изключително пресметлив и напредничав. Не само заради факта, че на вратата ще бъде най-добрият вратар в света, а нападението ще разчита на Мюлер, Гьотце и Левандовски. А и заради нас, зрителите...

Защото понякога футболът не е просто логика и причинно-следствени връзки. А логиката казва точно това и то с еднозначни и уверени отговори на всички въпроси. Да, няма отбор, който да е записал класическа победа в първия кръг на елиминациите и след това да не е продължил напред. Да, Барселона е изключително силен отбор, а офанзивното им трио напоследък напипва най-добрата си форма. Да, скоростта и контраатаката са сред най-точните характеристики на игровия им стил. Да, шансът Меси, Суарес или Неймар да отбележат ранен и фатален гол на търсещите цели три попадения Байерн е огромен. Да, без Рибери, Робен, Алаба, Бадщубер и кой ли още не немският тим няма офанзивна мощ и стабилност. Но... какво ако стане точно обратното на логиката. Не е ли точно затова „тази игра велика“?

Нека само да споменем статистиката – за последните си 5 достигнати полуфинала Байерн не е стигнал до мача за купата само веднъж (миналата година), а немският тим никога не е елиминиран от полуфинал в два поредни сезона. Още малко цифри – 4:0, с точно толкова Байерн победи днешния си съперник в последния мач, в който са се срещали преди този сезон (през април 2013). Четири безответни гола са абсолютно достатъчни и за класиране напред и за „подпечатване“ на графата „гениален“ във футболната визитка на Гуардиола. Миналата седмица мнозина го посочиха с пръст заради смелостта да излезе с едва трима защитници срещу най-опасното нападение в света, днешният мач също може да води изненади и смели решения.

„Трябва да сме търпеливи, защото няма как да свършим всичко в първите минути...всички казват, че трябва да атакуваме, но след мача в Барселона ни трябва контрол... отначало трябва да играем добър футбол и да видим какво ще стане, може би ще успеем да вкараме гол и да създадем атмосфера, но никой не казва, че ще ни е лесно да отбелязваме голове“, отбеляза преди мача селекционерът на Байерн и допълни, че отборът му задължително трябва да контролира мача. Дали ще му се получи – трудно, но не и невъзможно..

Утрешният мач също не изглежда решен и респективно „слуховете за нов шампион са силно преувеличени“. Загубата на Реал бе минимална, а ако мачът беше по родните ширини поне двама-трима замесени щяха да коментират полуфинала с вечното клише „един добър турнирен резултат“. Мисията на Байерн и (поне) трите безответни гола изглежда поне два пъти по-трудна от тази на настоящия шампион. Тук логиката може би е точно в полза на „белия балет“ – мотивацията, пълните трибуни, живата мечта за недостижимия за всички останали дубъл, отличната форма на звездите с бели екипи, „проблясъкът“ на подценения тим от Торино в първия мач... Списъкът е дълъг и всеки ред от него увещава, че Реал ще вземе своето и ще победи утре. Но дали ще е достатъчно, за да се класира?

Отново доказателство, че фактите и вероятностите не са всичко. Противно на логиката (която беше сходна и седмица по-рано), Юве надигра шампионите и все още мечтае за финал. Погба се завръща в строя, Тевез и компания са мотивирани да довършат започнатото, а в Мадрид си дават сметка колко голяма грешка може да е подценяването или измамната преценка за „лесен жребий“. Преди дни в интервю за в-к Марка Дани Карвахал предупреди съотборниците си, че „трябва да пазят разсъдъка си, да играят търпеливо и да не правят глупости“, защото могат да загубят повече, отколкото могат да спечелят.

Просто е – логиката си е логика, но резултатите се правят на терена. А там май единственото сигурно нещо е, че няма нищо сигурно.