Ще се справи ли Ангела Меркел за четвърти път?
Въпросът не е просто кой ще управлява Германия, a кой ще е следващият лидер в Европа
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 8
    0
Ангела Меркел и Барак Обама
Снимка: БГНЕС

„Ако бях германец, щях да гласувам за нея “- каза го преди дни Барак Обама в канцлерството на Германия пред многобройните камери и микрофони на световните агенции по време на последната си визита като американски президент в Европа.

Няколко часа по-късно, на сутринта, докато Обама се опитваше на работна закуска да разсее страховете на най-важните си стратегически партньори в Европа - лидерите на Германия, Франция, Великобритания, Италия и Испания, че няма да се стигне до обрат в позициите на  САЩ,  медиите разпространиха нова „мълния“: Ангела Меркел с извънредна пресконференция в неделя вечер.

Вече е факт: Меркел се готви за четвърти път да бъде канцлер на ФРГ. Решение - колкото изненадващо, толкова и очаквано.

Решение, чийто изход може да бъде също толкова изненадващ както брекзит и президентските избори от другата страна на Океана. Защото въпросът сега не е просто: Кой ще управлява Германия? А кой ще е следващият лидер в Европа?

Мигрантската криза, брекзит, Путин, Ердоган и Европа

Тя е първата жена канцлер в Германия и първата източногерманка на този пост. Успя три пъти.  

С всеки следващ мандат германците й вярваха все повече.

Когато й гласуваха доверие за трети път през есента на 2013 година, Меркел събра значителен брой гласове заради европейската си политика. Ключът тогава бе прагматизъм по време на световната финансова криза и твърда позиция в политическото надиграване с гръцката криза. Не без значение бе и онова „майчинското“ чувство на обгриженост, но и на предвидимост.  

С началото на третия й мандат в Германия започна широк обществен дебат: Може ли страната да поеме по-голяма отговорност на международната сцена? Аргументите - съюзниците в Европа и отвън Океана изискват по-голям ангажимент от Берлин.  

Докато германското общество и световни експерти развиха теории и сценарии - от „нов хегемон в Европа“ до „нов мост между Изток и Запад“, в Европа се случиха няколко кризи.  

2014г . – Кървавият конфликт в Украйна. Русия анексира Крим.  

2015 г . – Бежанска вълна към Стария континент и атентати в Париж.

2016 г. – Поредица терористични атаки в Европа и все по-харесван популистки език на националистическите формации. Великобритания реши да напусне европейското семейство, а Турция изненада с пореден политически сценарий.    

При всички тези кризи се споменава името на Меркел в контекста не само на политиката на Германия, но и на Европа. Във всяка една от тези кризи тя застана с позиция, но нито една от тези кризи все още няма изход. 

„Мислих дълго...Този избор ще бъде труден, както никога досега!“(Меркел, 20.11.2016)

Днес тя е най-обичаната и най-мразената в Европа. Но когато говори, прецизира всяка своя дума.

Посланието й: „Ще се справим!“ отпреди година в разгара на мигрантската криза й спечели много врагове и критика както в Европа, така и в Германия, но и в собствената й партия.  

Дни след поредицата терористични атаки в страната й тя не се поколеба да повтори: „Убедена съм, че ще се справим!“ Последваха още по-сериозни критиките и спад на доверие.  „Германците трябва да ценят Меркел“  - каза го отново Обама. Защо го направи? Защо отиващият си американски президент открито застана зад един вътрешнополитически партиен избор в Европа?

На последната си пресконференция в Берлин Обама каза още: „САЩ имат фундаментален интерес от стабилност и сигурност в Европа.“ Няколко пъти нарече Меркел „най-близък съюзник и международен приятел“, „единствената, която може да отстоява либералните ценности“. И се оттегли с нея на дискретна вечеря.  

Тези думи идват седмица след президентските избори в САЩ и новата голяма въпросителна пред света.

Меркел избра този момент и обяви решението си. Даде заявка, че ще действа рационално и предсказуемо. Предсказуемост, която не се вижда нито при Путин, нито при Ердоган, нито при Тръмп. Предсказуемост, чиято липса е заразна и за Европа.  

Ще се справи ли Меркел да бъде канцлер за четвърти път?

За да успее сега, първо трябва да спечели отново доверието на германците, което загуби при много от тях заради позициите си.   

 

Силата да бъдеш информиран, bTV Новините
  • 8
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре