Помните ли братя Галеви? Помните ли Таки? Помните ли осъдения за убийствата пред Соло? Мога да продължа с още 60 имена, които се издирват с червена бюлетина на "Интерпол".

Все още помните Петко Сертов. Мога да продължа с още 120 имена на българи, които се търсят с жълта бюлетина. Изчезването на бившия председател на ДАНС е повод да се замислим върху лекотата, с която всеки човек може да се изпари или да бъде "изпарен".

Както винаги, родните служби се обръщат за помощ към партньорите си, които вече са залети от молби за издирване или локализиране на наши сънародници, които бягат от правосъдието или "изчезват", за да не съдействат на същото това правосъдие.

В сюжета със Сертов обаче има нещо много странно – сегашното ръководство на ДАНС изненадващо не се трогна от изчезването на бившия си началник.

Тази контраразузнавателна агенция беше създадена с основната задача да предотвратява и неутрализиране заплахи, свързани с националната сигурност, но в този случай от агенцията заявиха в прав текст, че "ДАНС не работи по издирването, а само помага при наличие на информация".

Тази странна позиция може да означава две неща: че изчезването на човек, който е бил с най-висок достъп до секретни документи не е заплаха за националната сигурност или от агенцията имат информация, че случая наистина е друг и не искат да се замесват.

Съгласете се обаче, че и в двата случая дистанцирането на наследниците на Сертов е нелогично. Защото всяко действие срещу и на подобни хора и информацията, която те носят, е заплаха, ако не за националната сигурност, то за сигурността на самата агенция и обектите на нейните разследвания.