на живо

"Рома" допусна грешка за минимум 30 млн. евро

Кои са виновниците за провала на "джалоросите" снощи

Да останеш само на крачка от постигането на целта си е неприятно. Да се провалиш по унизителен начин - кошмарно. Точно това направи вчера "Рома" в плейофната среща реванш с португалския "Порто". След 1:1 на "Ещадио до Драгао" италианците имаха леко предимство. То обаче бързо беше заличено в ответния двубой, а крайният резултат - 0:3, развали вечерта на тифозите на "джалоросите".

В хода на мача двама играчи на "Рома" бяха изгонени за груби нарушения, което впоследствие накара медиите на Апенините да обвинят именно Де Роси и Емерсон за поражението. Всъщност отговорността за загубата не е тяхна, поне не изцяло.

За пореден път наставникът на тима от Вечния град - Лучано Спалети, избра грешна стартова единайсеторка.

В предсезонната подготовка на "Рома" привлеченият от "Интернасионал" бразилски страж Алисън беше един от най-постоянните. 23-годишният вратар, който е и национал на страната си, даде сериозна заявка за титулярно място. Липсата на опит в евротурнирите обаче е голям минус, особено когато става дума за решителен плейоф за влизане в групите на Шампионската лига.

Така Алисън отстъпи мястото си на Войчех Шчесни - полският вратар, известен с нежеланието си да излиза напред при центрирания.

В такива моменти трябва да можеш да претеглиш нещата... Спалети знаеше, че "Порто" ще създаде сериозни проблеми на "Рома" от фланговете с центрирания, но реши да заложи на Шчесни въпреки това.

Португалците откриха резултата още в 8', когато Фелипе засече с глава центриране от пряк свободен удар. При попадението Шчесни, както обикновено избра да остане на голлинията си...

Оттам нататък времето притискаше "джалоросите", които на всичкото отгоре останаха и с 9 души на терена. Въпреки това "Рома" се бореше... до 73'. Тогава "Порто" организира опасна контраатака - двама на двама и Шчесни. Полският национал обаче незнайно защо предпочете да изтича напред, за да попречи на противниковия нападател, в случая Мигел Лаюн.

Мексиканецът, естествено, го преодоля с лекота и прати топката в опразнената врата - 0:2 и "tutto finito", както казват италианците.

Спалети обаче не взе само едно грешно решение. Той изненадващо пусна полузащитника Даниеле Де Роси като централен бранител на мястото на изтърпяващия наказание Томас Вермален.

Де Роси не за пръв път започва като титуляр в сърцето на защитата, но когато го е правил, винаги е изглеждал не на място. Той се нуждае от повече пространство и от възможност да извършва нарушения без това да струва скъпо на отбора. Всички знаем прословутата агресивност на Де Роси и невъзможността му да се контролира.

Докато в средата на терена грешките в повечето случаи не са фатални, то в защита нещата не стоят така. Именно това притеснява Де Роси, ако бъде изтеглен в по-задни позиции, а напрежението предизвиква у него допълнителна агресия.

Не е изненада, че Де Роси получи червен картон срещу "Порто". За 14-и път в кариерата си италианският национал оставя "Рома" с човек по-малко във важен мач.

Промените в постройката на "Рома" след изгонването му бяха ключът към крайния изход от срещата. Наставникът на домакините смени Паредес с Емерсон, а по-логично беше да пусне на мястото на аржентинеца Федерико Фасио. Всъщност защо Фасио не започна като титуляр, знае само Спалети...Тогава Де Роси щеше да бъде далеч по-спокоен в компанията на Наинголан и Стротман, а не като последна преграда в защита.

Всичко това вече е в миналото. Лошото е, че вчера живата легенда на "Рома" Франческо Тоти остана на резервната скамейка и няма да запише игрови минути в Шампионската лига този сезон, може би последен в славната му кариера.

Разбира се, някои ключови фигури в "Рома" имат по-голяма вина за отпадането от други, но отговорността е колективна. Едно е ясно - римляните допуснаха грешка, която ще им струва минимум 30 млн. евро... и направиха огромна крачка назад.