Проблемът с излизането на Великобритания от Европейския съюз е по-скоро цивилизационен, отколкото икономически.

Този процес на полуразпад и разединение започна с безобидни и подценявани популистки предупреждения на британски политици като Найджъл Фараж, че българите и румънците ще наводнят трудовия пазар на Нейно величество и за това виновен е Брюксел.

От какво се страхуваха във Великобритания? От стотиците хиляди пакистанци, които наводняваха страната на гордите британци, докато политиците им клеймяха източноевропейците? Не, не се страхуваха. От ислямистите, които взривиха десетки в лондонското метро след 2005-а? Не, не се страхуваха. От присъствието на организации, които се борят за световен халифат от центъра на Лондон? Не, не се страхуваха. От факта, че в Източен Лондон има ресторанти с имена като "Свещеното пържено пиле"? Не, не се страхуваха.

Преди години те се страхуваха от източноевропейците, които пристигаха на Острова, за да работят. Те бяха страшните - защото са образовани, конкурентноспособни и готови да работят много повече срещу по-ниско заплащане. Ето с това е опасен Европейският съюз и миграцията му, която пося ненавистта към съюза.

Този факт в комбинация с реториката на булевардните медии за бежанската криза в Европа и слабата брюкселска бюрокрация, доведе британците до изхода. И не са нужни сложни геополитически анализи на хора, които твърдяха неразбираемо, че нямало начин Великобритания да излезе от Европа, за да кажем в прав текст, че това е причината за изхода.

Няма да е учудващо трудовите закони да се променят и да бъдат въведени отново визи, чужденци да бъдат освобождавани от работа. Виждаме началото на популистки протекционизъм, който освен, че може да разкъса Великобритания, може да направи тази страна далеч по-бедна и непривлекателна.

Расизмът в Европа ще е във възход. Ще се появят безкрайни референдуми по всякакви въпроси, което ще е оръжието на новите популисти, стъпили върху раменете на компрометираните и оядени европейски чиновници.

Но това в комбинация с демографската картина е доста опасно. Британският опит показва, че подобни референдуми са най-ефективният и лесен начин да настроиш едната половина от населението си срещу другата. Това е очевидно! Защото на Острова бабите и родителите решиха да изкарат децата си от съюза и това създава поколенческа дупка, за която тепърва ще се говори.

В следващите месеци ще чувате многократно колко страшни са Европейския съюз и НАТО за България. Ще ви припомнят величието на комунистическото стопанство и производство. В момента съюзът служи като универсално плашило.

Искам да ме разберете правилно - аз не съм фен на Европейския съюз, той е пълен с недостатъци, но за нашата корумпирана държава в този исторически период той носи предимно позитиви. Това е последният щит за обществото ни от окончателния произвол на политиците над България. Затова ми е изключително интересно - кой първи ще започне да събира подписи за излизането на България от ЕС и НАТО?