От днес най-престижното клубно първенство в Европа влиза във фазата на четвъртфиналите. Осемте най-добри отбора са на две стъпки и четири мача от големия финал, а ролите на фаворити и аутсайдери са останали далеч назад в кампанията.

Барселона срещу Атлетико, Байерн срещу Бенфика, Реал срещу Волфсбург и ПСЖ срещу Манчестър Сити – това са четвъртфиналните съперничества, а покрай тях има поне пет интересни неща, които си струва да чакаме:

Испанско дерби с ясни екипи и неясен резултат

Барселона и Атлетико ще започнат битката за полуфинала, продължавайки войната си в Ла Примера. След загубата от вечния съперник през уикенда и поражението от Атлетико по-рано през сезона Барса повече от всичко ще иска реванш. Ударното нападателно трио на каталунците получи критики за пропуските в Ел Класико и ще е повече от мотивирано да си го „изкара“ на мадридски тим, пък бил той и Атлетико (залогът за гол на МСН вече не присъства в тиражите на букмейкърите).

От друга страна, хората на Диего Симеоне са отбор, който може да обърка всички планове. Фернандо Торес най-после започна да вкарва (4 попадения в последните 6 мача), а пък срещу Барселона обичайно му се получава – за дългата си кариера в Испания Хлапето е поразил синьо-червената мрежа цели 10 пъти.

„Една минута на терена срещу Барселона ще е равна на цяла вечност“, каза Симеоне на пресконференцията преди отпътуването за Каталуния и добави, че „е много важно и неговите момчета да разберат това“.

Едно е сигурно – тези 90 вечности ще бъдат страхотни за гледане, нищо че и двата тима ще играят в резервни екипи.

Задачата на Байерн само изглежда лесна

Напук на това, че Байерн е в страхотна форма, че традиционно (в последните си 9 съперничества) отстранява португалски тимове и че трите последни домакинства срещу Бенфика са печелени с разлика (5:1 и два пъти по 4:1), има един „незначителен“ нюанс.

Недалновиден коментатор бе нарекъл Жонас Оливейра най-слабият играч в света, и то не заради крехката физика на хлапака от Гремио, а след безумен пропуск пред вратата на съперник. Сега обаче същият този слабак има 30 гола за Бенфика и води в голмайсторската класация на Европа преди Кристиано Роналдо, Игуаин, Суарес или Меси.

Наред с всичко това има и 16 асистенции и изобщо може „да вгорчи живота“ на Мануел Нойер (след като Варди и съотборниците му от английския национален отбор го направиха преди седмица).

Като споменахме английската голова машина, историята на Жонас е сходна – в момента е на 32 и преживява някакъв особен късен ренесанс на иначе отписаната му кариера и стигна дори до националния отбора на Бразилия. Тази вечер може и да направи заявка за поне още един мач с жълтия екип. В Байерн пък Рибери вкара „по бразилски“ и сигурно още се радва на задната си ножица от уикенда.

Снимка: EPA

Но пък фактът, че не поздрави Гуардиола след гола, веднага причини слухове за някакви раздори в съблекалнята, което може и да е в огромна услуга на сплотения португалски тим, който според Гуардиола има и „най-добрата защита в Европа“.

ПСЖ мечтае „на едро“

Когато миналата година Златан обясняваше, че за ПСЖ предстоят само възходи, повечето хора си мислиха, че петролните милиони са му размътили главата. Само че днес тимът на Лоран Блан е със страхотни шансове за полуфинал в Шампионската лига, след като в миналия етап записа първа победа на английска земя и изхвърли Челси от турнира. Сега идва ред на друг английски тим, а Сити далеч не са непреодолими. Кевин де Бройне самохвално сподели, че момчетата на Пелегрини „са способни да спечелят Шампионската лига този сезон“ след уверената победа с 4:0 над Борнемут в мач от английското първенство.

Само че южният английски бряг и тихото градче Борнемут нямат нищо общо с Париж, така че сравненията са меко казано неуместни. Особено след като капитанът Венсан Компани и нападателят Рахийм Стърлинг няма да са на линия, а титулярният вратар Джо Харт е под въпрос.

Реал е с най-лесната задача

С вдигната глава от победата в Ел Класико мадридският Реал ще се изправи срещу сензацията Волфсбург. На пръв поглед нещата изглеждат ясни, но немците никога не са за отписване. „За нашия клуб ще е истинска мечта, ако успеем да остраним Реал. Но сме наясно, че трябва да сме в най-добра форма, във футбола няма чудеса – просто трябва да играеш добре и всичко може да се случи“, такива са очакванията на един от лидерите на „вълците“ Юлиан Дрекслер.

„Ние сме малкият Волфсбург, те са големият Реал, но ще дадем всичко от себе си и ще видим какво ще стане“, допълва немският национал. Тук ще очакваме голове – дали от Дрекслер и Бентнер, дали от Роналдо и Бензема – все едно. Интересно ще е да видим и как ще продължи кариерата на Зинедин Зидан – похвалите не закъсняха след големия успех в Ел Класико.

„Той има всичко нужно да е голям треньор“, каза Карло Анчелоти по адрес на доскорошния му френски помощник и допълни, че „Зидан и хората като него имат много харизма и подчертана индивидуалност, а играчите се отнасят към тях с много уважение“. Наистина означава много, когато треньор с три титли и четири финал в Шампионската лига във визитката ти направи такъв комплимент.

И най-вълнуващото – това не е краят

В следващите седмици очакваме осем интересни мача, но след тях следват още четири плюс битката за големия трофей. Така че зрелището продължава. Дали Барселона ще може да отмъсти на Реал, дали ПСЖ ще продължи да пише история, ще успее ли Гуардиола да си тръгне поне с финал от Байерн, а ще могат ли да откраднат по нещо сензациите Бенфика и Волфсбург – всички тези въпроси ще намерят своя отговор много скоро.

А след това ще зададем нови – надявам се още по-интересни.