на живо

Много ли са 8 млн. лв. за емблема?

Гриша Ганчев ритна топката. Въпросът е какво следва – гол или автогол

Вторник, 30 май. Часът е 13:04. Изминали са точно 4 минути от началото на търга за активите на фалиралия ПФК ЦСКА АД. Представителят на аматьорския ЦСКА 1948 Никола Газдов слага своята оферта на масата, а в апартамента на синдик Дора Милева обстановката е, меко казано, смущаваща.

Газдов представя предложението си първи от четиримата кандидати и според очевидци нанася сериозен психологически удар върху другия основен играч в наддаването – ЦСКА-София на Гриша Ганчев.

Едностайното жилище на синдика в панелния блок „Бузлуджа” в Кърджали се оказва тясно за тримата представители на Ганчев. Собственикът на подставената фирма „Ред Енимълс” Иван Велчев и двама адвокати започват совалки между единствената стая и балкона. Непрекъснато говорят по телефона.

Петдесет минути по-късно – само 6 преди края на търга, хората на Ганчев заявяват 8 милиона лева. Вероятно са повярвали в появилата се след провалената първа процедура информация, че ЦСКА 1948 предлага 7 милиона. Така „Ред Енимълс” печели надпреварата.

Точно седмица след публичната продажба обаче процедурата по разпределението на парите още не е започнала. Причината звучи нелогично - победителите обжалват провеждането на търга и искат освобождаването на Милева. Съдът вече отхвърли една от жалбите им, но въпреки това не се очертава сделката да стартира скоро.

Офертата от 8 млн. лв. изглежда умопомрачителна на фона на началната искана сума от близо 1,7 млн. лв. Същото важи и за второто най-високо предложение – 3,1 млн. лв.

Колосалната заявена сума и последвалите жалби накараха загубилите участници и дори ръководители и фенове на вечния съперник да изразят съмнение, че парите въобще ще бъдат платени. Според тях победата в търга е само за печелене на време и с цел придобиване на базите – стадион „Българската армия“ и комплекса „Панчарево“.

Допълнително масло в огъня наливат и думите на административния директор на ЦСКА-София Милко Георгиев, който подчерта, че не трябва да се очаква парите да бъдат платени бързо.

От друга страна обаче 8 млн. лв. са едва около 30% от дълговете на фалиралото дружество. Синдикът трябва да разпредели над половината приходи от търга към най-големия кредитор – държавата. Много от останалите задължения са към фирми, свързан със самия Ганчев, както и към настоящи служители в клуба му.

Образно казано - сега топката е изцяло в полето на Ганчев. Той може шутира към опразнената врата и да отбележи с цената на 8 млн. лв. Или да разиграва в средата на терена, да спести пари и да спечели време, в което непрестанно да бъде атакуван на поне два фронта. И в крайна сметка да рискува да загуби – да си вкара автогол, като остане и без емблема, и без бази.

При първия вариант срещу 8 млн. лв. ще бъде придобита една от двете най-популярни спортни марки в България.

И е напълно нормално цената да бъде платена – няма как да вземеш бранд с 60-годишни традиции, фенска подкрепа и сериозни възможности за финансова реализация безплатно и само с анонс за развитие.

Именно сега е големият тест за Ганчев. При бързо погасяване на сумата той ще привлече онези привърженици, които все още са разколебани дали и кого да подкрепят. Ще си гарантира базите и до голяма степен ще сложи край на темата за припознаването и преименувания „Литекс”.

При още по-добро стечение на обстоятелствата УЕФА може да признае неговия ЦСКА за наследник на фалиралото дружество и да го допусне до турнирите – ако не този, то поне през следващия сезон.

Чисто финансово подобна инвестиция е напълно оправдана и реалистична.

От ЦСКА може да се печели и Ганчев знае как – затова и премести футболния си бизнес от Ловеч в София. Едно е продаваш играчи от „Литекс”, друго е от ЦСКА. Има разлика и дали на трибуните идват по 100 или по 10 000 зрители. 

Обратният вариант със спестяване на 8-те милиона изглежда нелогичен, но и реалистичен - протакане на процедурата и шмекеруване. Така ЦСКА-София ще рискува да зачеркне всичко, направено дотук. А то не е малко – отборът е рекордьор по посещаемост в България, играе най-силния футбол след „Лудогорец”, школата се развива правилно – юношите да 19 г. станаха шампиони…

Неутралните фенове ще се почувстват излъгани и със сигурност ще се отдръпнат, а ръководството на аматьорския ЦСКА 1948 -  отбор със съмнително финансиране – ще бъде още по-остро в публичните си атаки. Активно ще пригласят и феновете на „Левски”. В тази ситуация дори целият пропаганден апарат, впряган периодично от Ганчев, няма да му помогне.

Така въпросните 8 милиона лева изглеждат като съвсем разумна цена. Особено на фона на заявените дългосрочни амбиции – изграждане на силен отбор, нов стадион и траен пробив в Европа. Цели, възможни само при окончателното идентифициране на Гриша Ганчев като собственик на „единствения и неделим” отбор на „Армията”.