Репортаж на Том Пфайфър и Ангелики Кутанту от Ройтерс

Кеш-икономиката, която се зароди в Гърция след затварянето на банките, започва да парализира жизненоважната зехтинова индустрия. Все повече земеделци, произвеждащи маслини, започват да искат пари в брой за продукцията си. Докато страната е на ръба на фалита, около половин милион производители на маслини, повечето от които малки семейни стопанства, се опасяват, че банките ще блокират сметките им. Затова отказват да приемат големи плащания по банков път.

„Искат парите в брой или предпочитат да държат зехтина си в цистерните”, казва Крис Димизас, управляващ директор на компанията-производител на чист зехтин „Грийкпол” в северен Пелопонес. „Грийкпол” не разполага с достатъчно банкноти, за да продължи да плаща на земеделците, макар че вече помоли собствените си клиенти – вериги супермаркети, бакалии и ресторанти – да плащат сметките си в брой. „Това проработи една седмица, но няма да продължи вечно”, казва Димизас. „Ако продължим да нямаме снабдител на суровина, който да приема плащания по банков път, а не само в брой, доставките ще спрат веднага.” Според Димизас компанията е в риск да свърши и бутилките и капачките. Те се доставят от чужбина, но банковите ограничения затрудняват паричните преводи до чуждестранни доставчици.

„Геа”, друг производител на зехтин, предлага на земеделците чекове, които ще могат да осребрят, когато отворят банките. „Един товар зехтин струва около 100,000 евро. Разбираемо е, че нямаме такива суми в брой”, казва изпълнителният директор Арис Кефалоянис. Той твърди, че е гаранантирал доставките си до средата на август. „Геа” плаща на някои от доставчиците и обслужващите транспортни фирми чрез онлайн банкиране. „Ако интернет банкирането спре, не знам дали ще можем да изнасяме. В този случай ще трябва да видим дали можем да използваме чуждестранни фирми”, казва Кефалоянис.

Снимка: Reuters

В Гърция се отглеждат маслини от хилядолетия. Днес страната е третият по големина производител на зехтин в света. Износът се е удвоил в сравнение с вътрешното потребление, но за разлика от Испания и Италия в Гърция почти няма индустриално производство на маслини. От 520,000 производители само половината са професионални земеделци според данни на Министерството на земеделието на САЩ. Останалите са дребни семейни фирми със сравнително малък търговски опит. „Клиентите ни в чужбина ни симпатизират и се опитват да ни подкрепят”, казва Димизас от „Грийкпол”. „Дори не искаме да си мислим какво би станало, ако излезем от еврото.”

  • Циклонът, който наводни Гърция, е причина за валежите и в нашата страна
  • Рекорд за туризма в Гърция въпреки кризата в началото на лятото
  • Гърция ще изпълни обещаните реформи след изборите
  • Десницата бележи напредък преди изборите в Гърция
  • 25% от гласовете на предсрочнитe избори в Гърция ще отидат при СИРИЗА
  • Жена ще ръководи Гърция до предсрочните избори
  • Отцепници от СИРИЗА с мандат за правителство в Гърция
  • Гърция е на път да постави рекорд в туризма през 2015 г.
  • Отцепници от СИРИЗА ще правят своя партия
  • Избори в Гърция ще увеличат подкрепата за спасителния план според сътрудник на Юнкер